Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030472

Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Buljević, Nina; Jeromel, Ana
Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 28-37 doi:10.31727/gzb.42.5.4 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač
(Tradition of winemaking and quality of red wines from Postira, wine-growing hill Brač)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Buljević, Nina ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 5; 28-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
crno vino, otok Brač, ´Plavac mali´, fenolni spojevi, senzorna svojstva
(red wine, Plavac mali, Island of Brač, phenolic compounds, sensory properties)

Sažetak
Jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, vinova loza, od pamtivijeka je prisutna u Dalmaciji pa tako i na otoku Braču gdje prvi nalazi o njenom uzgoju datiraju iz rimskog doba. Danas se loza na otoku, uz nekoliko većih proizvođača i zadruga na južnoj strani, uglavnom uzgaja na manjim površinama za potrebe domaćinstava, a u uzgoju prevladavaju autohtone sorte ´Plavac mali´, ´Pošip ´ i ´Vugava´. Cilj ovog rada bio je uz literaturni pregled uvjeta i tradicije proizvodnje vina, odrediti kemijski sastav i kakvoću crnih vina berbe 2018. s područja općine Postira, proizvedenih od autohtonih sorata ´Plavac mali´, ´Babić´, ´Tribidrag´ i ´Ninčuša´ te internacionalnih sorata ´Merlot´ i ´Syrah´. Uz osnovni fizikalno-kemijski sastav, analizirane su koncentracije ukupnih fenola i antocijana te senzorna svojstva- vanjski izgled, miris i okus vina jedanaest proizvođača. Osnovnom fizikalno- kemijskom analizom utvrđene su koncentracije alkohola, ekstrakta i pepela svojstvene crnim vinima južnih vinogorja, a svi uzorci bili su u kategoriji polusuhih vina. Koncentracije ukupnih fenolnih spojeva bile su u rasponu 1813-3628 mgL-1 a ukupnih antocijana 97-318 mgL-1. Senzorna analiza vina potvrdila je intenzivnu obojenost vina kod svih uzoraka uz velike razlike u kakvoći okusa i mirisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Buljević, Nina; Jeromel, Ana
Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 28-37 doi:10.31727/gzb.42.5.4 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Buljević, N. & Jeromel, A. (2019) Tradicija proizvodnje i kakvoća crnih vina općine Postira, vinogorja Brač. Glasnik zaštite bilja, 42 (5), 28-37 doi:10.31727/gzb.42.5.4.
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Buljevi\'{c}, Nina and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {28-37}, DOI = {10.31727/gzb.42.5.4}, keywords = {crno vino, otok Bra\v{c}, ´Plavac mali´, fenolni spojevi, senzorna svojstva}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.5.4}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Tradicija proizvodnje i kakvo\'{c}a crnih vina op\'{c}ine Postira, vinogorja Bra\v{c}}, keyword = {crno vino, otok Bra\v{c}, ´Plavac mali´, fenolni spojevi, senzorna svojstva} }
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Buljevi\'{c}, Nina and Jeromel, Ana}, year = {2019}, pages = {28-37}, DOI = {10.31727/gzb.42.5.4}, keywords = {red wine, Plavac mali, Island of Bra\v{c}, phenolic compounds, sensory properties}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.5.4}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Tradition of winemaking and quality of red wines from Postira, wine-growing hill Bra\v{c}}, keyword = {red wine, Plavac mali, Island of Bra\v{c}, phenolic compounds, sensory properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Ulrichsweb
  • EBSCO


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font