Pregled bibliografske jedinice broj: 1030142
Ispitivanje laboratorijske klijavosti pitomoga kestena (Castanea sativa Mill.) u skladu s pravilima ISTA
Ispitivanje laboratorijske klijavosti pitomoga kestena (Castanea sativa Mill.) u skladu s pravilima ISTA // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 9-10 (2019), 469-477 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1030142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje laboratorijske klijavosti pitomoga kestena (Castanea sativa Mill.) u skladu s pravilima ISTA
(Laboratory germination testing of the sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) according to ISTA rules)
Autori
Drvodelić, Damir ; Poljak, Igor ; Perković, Ivan ; Šango, Mario ; Tumpa, Katarina ; Zegnal, Ivana ; Idžojtić, Marilena
Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 9-10
(2019);
469-477
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Pitomi kesten ; Morfologija klijanca ; Pravilan klijanac ; Nepravilan klijanac ; Postotak klijavosti ; Šumski rasadnici
(sweet chestnut ; seedling morphology ; normal seedling ; abnormal seedling ; percentage of germination ; forest nurseries)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati ispitivanja laboratorijske klijavosti i morfoloških značajki klijanaca europskoga pitomoga kestena (Castanea sativa Mill.). Uzorci za istraživanja sakupljeni su u submediteranskom području Hrvatske, a radni uzorak za ispitivanje klijavosti iznosio je 8×25 sjemenki. Sjeme je do ispitivanja klijavosti čuvano tri mjeseca u hladnjaku na temperaturi od 3 °C. Postotak laboratorijske klijavosti utvrđen je prema postotku pravilnih klijanaca koji su normalno proklijali nakon 27 dana ispitivanja. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju prema uvjetima koje propisuje ISTA (International Seed Testing Association). Izrađen je katalog sa slikama i opisom nepravilnih klijanaca. Na osnovi definiranih kodova nepravilnih klijanaca moguće je preventivno djelovati kako bi se reducirale nepoželjne jedinke. Rezultati ovog istraživanja od velike su koristi za razumijevanje složenoga procesa klijanja sjemena, kako u laboratoriju, tako i šumskim rasadnicima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Profili:
Igor Poljak
(autor)
Katarina Tumpa
(autor)
Marilena Idžojtić
(autor)
Ivan Perković
(autor)
Damir Drvodelić
(autor)
Mario Šango
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract
- Forestry Abstract
- Pascal
- Science Citation Index Expanded
- SCOPUS
- Portal of scientific journal of Croatia (Hrčak)