Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029814

Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nanočestica


Skelin, Marko
Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1029814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nanočestica
(Sucrose and mannitol as cryoprotectors during freeze-drying of chitosan/lecithin nanoparticles)

Autori
Skelin, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2009

Stranica
54

Mentor
Hafner, Anita

Ključne riječi
Liofilizacija, krioprotektor, nanočestice, kitozan, lecitin, melatonin
(Freeze-drying, cryoprotector, nanoparticles, chitosan, lecithin, melatonin)

Sažetak
Suspenzije nanočestica priređene su direktnim injektiranjem etanolne otopine lecitina i melatonina u razrijeđenu vodenu otopinu kitozana. Kitozansko-lecitinske nanočestice nastaju uslijed elektrostatske interakcije između pozitivno nabijenog kitozana i negativno nabijenog lecitina. Za svaku vrstu lecitina (S100 i S45) pripravljene su lecitinske vezikule s melatoninom i kitozansko-lecitinske nanočestice s melatoninom masenog omjera lecitina i kitozana u sustavu od 10:1 i 20:1. Maseni omjer melatonina i lecitina iznosio je 1:5 u svim uzorcima. Neposredno nakon pripreme, odvojen je dio uzorka u kojem je metodom dijalize neuklopljeni lijek odvojen od nanočestica s uklopljenim lijekom. Nedijalizirani i dijalizirani uzorci suspenzija nanočestica liofilizirani su bez dodatka krioprotektora i uz dodatak krioprotektora (saharoze ili manitola) u rasponu koncentracija od 1 do 10% (m/V). Veličina nanočestica određena je nakon resuspendiranja liofilizata u pročišćenoj vodi. Srednji promjer nanočestica rastao je s povećanjem udjela kitozana u sustavu i s porastom negativnog naboja lecitina. Liofilizacija bez dodatka krioprotektora rezultirala je znatnim povećanjem veličine nanočestica. Zapažena polidisperznost i povećanje veličine nanočestica može se objasniti agregacijom nanočestica u procesu liofilizacije u odsustvu krioprotektora. Redisperzibilnost lecitinskih vezikula i kitozansko-lecitinskih nanočestica u dijaliziranim uzorcima nakon liofilizacije uz dodatak krioprotektora bila je zamjetno bolja od redisperzibilnosti odgovarajućih nanočestica u nedijaliziranim uzorcima. U sustavima liofiliziranim uz dodatak manitola zabilježena je agregacija i heterodisperznost nanočestica. Saharoza je pokazala znatno bolji krioprotektivni učinak od manitola u ispitivanom području koncentracija (1-10%, m/V). Redisperzibilnost ispitivanih nanočestica nakon liofilizacije uz dodatak saharoze nije ovisila o koncentraciji saharoze u sustavu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Hafner (mentor)

Avatar Url Marko Skelin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skelin, Marko
Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nanočestica, 2009., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Skelin, M. (2009) 'Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nanočestica', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Marko}, year = {2009}, pages = {54}, keywords = {Liofilizacija, krioprotektor, nano\v{c}estice, kitozan, lecitin, melatonin}, title = {Saharoza i manitol kao krioprotektori pri liofilizaciji kitozansko-lecitinskih nano\v{c}estica}, keyword = {Liofilizacija, krioprotektor, nano\v{c}estice, kitozan, lecitin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Marko}, year = {2009}, pages = {54}, keywords = {Freeze-drying, cryoprotector, nanoparticles, chitosan, lecithin, melatonin}, title = {Sucrose and mannitol as cryoprotectors during freeze-drying of chitosan/lecithin nanoparticles}, keyword = {Freeze-drying, cryoprotector, nanoparticles, chitosan, lecithin, melatonin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font