Pregled bibliografske jedinice broj: 1029649
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 73 (2019), 1-2; 3-10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1029649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i
kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih
svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih
u ekstenzivnom sustavu
(Influence of genotype on carcass and meat
quality of crna slavonska pig breed and their
crossbred with duroc reared under extensive
production system)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Kundid, Josip ; Margeta, Vladimir ; Galović, Dalida ; Margeta, Polonca ; Radišić, Žarko
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 73
(2019), 1-2;
3-10
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; kvaliteta mesa ; genotip ; crna slavonska svinja ; durok
(pigs ; meat quality ; rearing system ; Black Slavonian pig breed ; Duroc)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja (CS) te križanaca crnih slavonskih svinja s durokom (CSxD) uzgajanih u ekstenzivnom sustavu. U istraživanju je korišteno 40 svinja koje su podijeljene u dvije skupine s obzirom na genotip ; crne slavonske svinje (CS, n=20) te križanci crne slavonske svinje s durokom (CSxD, n=20). Svinje su zaklane u dobi od 550 dana. Od klaoničkih svojstava i parametara kvalitete polovice u radu su prikazani rezultati mase polovica, dužine polovica (mjera „a“ i mjera „b“), debljine slanine (s) i mišića (m), dužine i opsega buta, pH45 i pH24 u m. semimebranosus i m. longissimus dorsi, boja mesa (CIE L*a*b*), kalo kuhanja i instrumentalna nježnost mesa. Rezultati istraživanja su ukazali na to da se križanjem crne slavonske pasmine i durok pasmine mogu proizvesti križanci dužeg trupa te većeg opsega buta u odnosu na čiste crne slavonske svinje. Nadalje, kod crnih slavonskih svinja je utvrđena veća debljina leđne slanine u odnosu na križance s durokom. Statistički značajan utjecaj genotipa utvrđen je za pH24 izmjerenu u butu (P<0, 001), CIE a* vrijednost boje (P<0, 01), kalo kuhanja (P<0, 001) te instrumentalnu nježnost mesa (P<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dalida Galović
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Polonca Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts