Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029649

Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu


Gvozdanović, Kristina; Kundid, Josip; Margeta, Vladimir; Galović, Dalida; Margeta, Polonca; Radišić, Žarko
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 73 (2019), 1-2; 3-10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1029649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu
(Influence of genotype on carcass and meat quality of crna slavonska pig breed and their crossbred with duroc reared under extensive production system)

Autori
Gvozdanović, Kristina ; Kundid, Josip ; Margeta, Vladimir ; Galović, Dalida ; Margeta, Polonca ; Radišić, Žarko

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 73 (2019), 1-2; 3-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinje ; kvaliteta mesa ; genotip ; crna slavonska svinja ; durok
(pigs ; meat quality ; rearing system ; Black Slavonian pig breed ; Duroc)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja (CS) te križanaca crnih slavonskih svinja s durokom (CSxD) uzgajanih u ekstenzivnom sustavu. U istraživanju je korišteno 40 svinja koje su podijeljene u dvije skupine s obzirom na genotip ; crne slavonske svinje (CS, n=20) te križanci crne slavonske svinje s durokom (CSxD, n=20). Svinje su zaklane u dobi od 550 dana. Od klaoničkih svojstava i parametara kvalitete polovice u radu su prikazani rezultati mase polovica, dužine polovica (mjera „a“ i mjera „b“), debljine slanine (s) i mišića (m), dužine i opsega buta, pH45 i pH24 u m. semimebranosus i m. longissimus dorsi, boja mesa (CIE L*a*b*), kalo kuhanja i instrumentalna nježnost mesa. Rezultati istraživanja su ukazali na to da se križanjem crne slavonske pasmine i durok pasmine mogu proizvesti križanci dužeg trupa te većeg opsega buta u odnosu na čiste crne slavonske svinje. Nadalje, kod crnih slavonskih svinja je utvrđena veća debljina leđne slanine u odnosu na križance s durokom. Statistički značajan utjecaj genotipa utvrđen je za pH24 izmjerenu u butu (P<0, 001), CIE a* vrijednost boje (P<0, 01), kalo kuhanja (P<0, 001) te instrumentalnu nježnost mesa (P<0, 01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gvozdanović, Kristina; Kundid, Josip; Margeta, Vladimir; Galović, Dalida; Margeta, Polonca; Radišić, Žarko
Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 73 (2019), 1-2; 3-10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Gvozdanović, K., Kundid, J., Margeta, V., Galović, D., Margeta, P. & Radišić, Ž. (2019) Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih križanaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 73 (1-2), 3-10.
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Kundid, Josip and Margeta, Vladimir and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polonca and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2019}, pages = {3-10}, keywords = {svinje, kvaliteta mesa, genotip, crna slavonska svinja, durok}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {73}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj genotipa na svojstva polovica i kvalitetu mesa tovljenika crnih slavonskih svinja i njihovih kri\v{z}anaca s durokom uzgajanih u ekstenzivnom sustavu}, keyword = {svinje, kvaliteta mesa, genotip, crna slavonska svinja, durok} }
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Kundid, Josip and Margeta, Vladimir and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polonca and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko}, year = {2019}, pages = {3-10}, keywords = {pigs, meat quality, rearing system, Black Slavonian pig breed, Duroc}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {73}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Influence of genotype on carcass and meat quality of crna slavonska pig breed and their crossbred with duroc reared under extensive production system}, keyword = {pigs, meat quality, rearing system, Black Slavonian pig breed, Duroc} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font