Pregled bibliografske jedinice broj: 1029612
Efekti suplementacije gvanidinske octene kiseline
Efekti suplementacije gvanidinske octene kiseline // Book of abstracts- 9 th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jakšić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1029612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Efekti suplementacije gvanidinske octene kiseline
(Supplementation effects of guanidinoactetic acid)
Autori
Perić, Ivan ; Lazarević, Marko ; Benić, Jure
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of abstracts- 9 th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Šubarić, Drago ; Jakšić, Midhat - Osijek : Tuzla : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 15-15
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9 th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kreatin ; suplementacija ; gvanidinska octena kiselina
(creatin ; supplementation ; guanidinoactetic acid)
Sažetak
Kreatin je organski spoj koji sudjeluje u opskrbi mišića energijom, on kao takav proizvodi se u bubrezima, jetri i gušterači biosintezom glicina, arginina i metionina. Čovjekov organizam je u stanju na dnevnoj bazi proizvesti oko 2 g kreatina, što zasigurno nisu dovoljne količine za osobe koje žele postići veći nivo svojih funkcionalnih sposobnosti, naročito motoričkih, poput snage i brzine. Iako postoje mnogi dokazi o pozitivnim učincima kreatinske suplementacije na poboljšanje sposobnosti kod sportaša, pojedina istraživanja pokazuju da egzogena primjena kreatina inhibira endogenu biosintezu gvanidinske octene kiseline koja je prirodni prekursor kreatinu. Također, pokazalo se da egzogena konzumacija gvanidinske octene kiseline osim svojih biokemijskih indikatora u većoj mjeri podiže razinu seruma kreatina i kreatinina. Suplementacija gvanidinskom octenom kiselinom ipak pokazuje nekompletan biokemijski proces pretvorbe u kreatin zbog povišene razine gvanidiske octene kiseline izlučene iz organizma putem urina. Osim navedenih saznanja, postoje indicije da gvanidinska octena kiselina potiče lučenje inzulina, djeluje na povećanje razine gama-aminomaslačne kiseline koja djeluje i kao neurotransmiter, zadužena je za inhibiciju organizma, naročito u stresnim situacijama, te je pokazala ogroman potencijal za poboljšanje sposobnosti izazivajući pojačano prirodno lučenje hormona rasta koji može reducirati postotak masti i povećati mišićnu masu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Kineziologija