Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029242

Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Drempetić, Ana-Marija; Bošnjak, Ivana
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 165-165 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1029242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive
(Shelf life of cold pressed plum kernel oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Drempetić, Ana-Marija ; Bošnjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 165-165

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ulje koštice šljive ; održivost ili oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(plum kernel oil ; shelf life or oxidative stability ; antioxidants)

Sažetak
Ulje koštice šljive sve češće se koristi u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog svojih regenerirajućih i hidratizirajućih svojstava. Postupkom hladnog prešanja iz sjemenke koštice šljive proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje je zlatno-žute boje, ima ugodnu voćno bademastu aromu i bogato je oleinskom kiselinom (60 – 80 %), alfa tokoferolom (vitamin E), provitaminom B5 (beta karoten) i beta sitosterolom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na promjenu oksidacijske stabilnosti ili održivosti hladno prešanog ulja koštice šljive. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt crnog kima, ekstrakt klinčića, ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS), ekstrakt zelenog čaja te eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje origana. Određivanje oksidacijske stabilnosti (održivosti) ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja kod temperature 98 °C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom pet sati testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da eterično ulje primorskog vriska i ekstrakt ružmarina efikasnije štite ulje koštice šljive od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Drempetić, Ana-Marija; Bošnjak, Ivana
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 165-165 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Drempetić, A. & Bošnjak, I. (2019) Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Drempeti\'{c}, Ana-Marija and Bo\v{s}njak, Ivana}, year = {2019}, pages = {165-165}, keywords = {ulje ko\v{s}tice \v{s}ljive, odr\v{z}ivost ili oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Odr\v{z}ivost hladno pre\v{s}anog ulja ko\v{s}tice \v{s}ljive}, keyword = {ulje ko\v{s}tice \v{s}ljive, odr\v{z}ivost ili oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Drempeti\'{c}, Ana-Marija and Bo\v{s}njak, Ivana}, year = {2019}, pages = {165-165}, keywords = {plum kernel oil, shelf life or oxidative stability, antioxidants}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Shelf life of cold pressed plum kernel oil}, keyword = {plum kernel oil, shelf life or oxidative stability, antioxidants}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font