Pregled bibliografske jedinice broj: 1029242
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 165-165 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1029242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održivost hladno prešanog ulja koštice šljive
(Shelf life of cold pressed plum kernel oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Drempetić, Ana-Marija ; Bošnjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 165-165
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ulje koštice šljive ; održivost ili oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(plum kernel oil ; shelf life or oxidative stability ; antioxidants)
Sažetak
Ulje koštice šljive sve češće se koristi u prehrambene i kozmetičke svrhe zbog svojih regenerirajućih i hidratizirajućih svojstava. Postupkom hladnog prešanja iz sjemenke koštice šljive proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje je zlatno-žute boje, ima ugodnu voćno bademastu aromu i bogato je oleinskom kiselinom (60 – 80 %), alfa tokoferolom (vitamin E), provitaminom B5 (beta karoten) i beta sitosterolom. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa na promjenu oksidacijske stabilnosti ili održivosti hladno prešanog ulja koštice šljive. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt crnog kima, ekstrakt klinčića, ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS), ekstrakt zelenog čaja te eterično ulje primorskog vriska i eterično ulje origana. Određivanje oksidacijske stabilnosti (održivosti) ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja kod temperature 98 °C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom pet sati testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da eterično ulje primorskog vriska i ekstrakt ružmarina efikasnije štite ulje koštice šljive od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek