Pregled bibliografske jedinice broj: 1029240
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 164-164 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1029240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica
grožđa
(Oxidation stability of cold.pressed grape seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Jakobović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 164-164
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(grape seed oil ; oxidative stability ; antioxidants)
Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje koštica grožđa je zelenkasto- žute boje, a dominira esencijalna linolna masna kiselina te alfa i gama tokoferoli koji utječu na otpornost ulja prema oksidacijskom kvarenju. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, a od sintetskih BHA, PG i TBHQ. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štite ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja, a od sintetskih antioksidanasa TBHQ.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Mario Jakobović
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)