Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029240

Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa


Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Jakobović, Mario
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 164-164 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1029240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa
(Oxidation stability of cold.pressed grape seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Jakobović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 164-164

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(grape seed oil ; oxidative stability ; antioxidants)

Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. Ulje koštica grožđa je zelenkasto- žute boje, a dominira esencijalna linolna masna kiselina te alfa i gama tokoferoli koji utječu na otpornost ulja prema oksidacijskom kvarenju. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina, ekstrakt nara, ekstrakt maslinovog lista, a od sintetskih BHA, PG i TBHQ. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Primjenom standardnih metoda u ulju su određeni osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline). Rezultati ispitivanja pokazuju da ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štite ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja, a od sintetskih antioksidanasa TBHQ.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Jakobović, Mario
Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 164-164 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Moslavac, T., Šaravanja, M., Jokić, S., Šubarić, D., Jozinović, A. & Jakobović, M. (2019) Oksidacijska stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {164-164}, keywords = {ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Oksidacijska stabilnost hladno pre\v{s}anog ulja ko\v{s}tica gro\v{z}\dja}, keyword = {ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {164-164}, keywords = {grape seed oil, oxidative stability, antioxidants}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Oxidation stability of cold.pressed grape seed oil}, keyword = {grape seed oil, oxidative stability, antioxidants}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font