Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029196

Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza


Novaković, Klara; Zurak, Dora; Jareš, Marieta; Pamić, Santina; Kristina Kljak
Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza // Zbornika sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 50-5 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1029196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza
(Physical traits of kernels from commercial maize hybrids)

Autori
Novaković, Klara ; Zurak, Dora ; Jareš, Marieta ; Pamić, Santina ; Kristina Kljak

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornika sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2018, 50-5

Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zrno kukuruza ; gustoća ; tvrdoća ; hektolitarska masa ; sferičnost
(maize grain ; density ; hardness ; bulk density ; sphericity)

Sažetak
Fizikalna svojstva zrna kukuruza posljedica su strukture zrna te se za različite hibride razlikuju zbog razlika u građi brašnavog i caklavog endosperma. Iako se na fizikalna svojstva prvenstveno gleda sa strane posliježetvene tehnologije, ona upućuju na kemijska svojstva zrna a time i na njihovu hranidbenu vrijednost. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati fizikalna svojstva zrna 81 komercijalnog hibrida kukuruza devet proizvođača sjemena. Zrno istraživanih hibrida kukuruza proizvedeno je tijekom 2013. godine na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. U uzorcima je određen sadržaj vlage, hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica, K/S), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Istraživani hibrid su imali široki raspon vrijednosti određivanih fizikalnih svojstava. Hektolitarska masa zrna se kretala od 64, 8 do 79, 8 kg/hL pri čemu je većina hibrida imala više od 70 kg/hL za koje se smatra da su visoke hranidbene vrijednosti. Uz raspon vrijednosti od 1, 2202 do 1, 3046 kg/L, gustoća kao i hektolitarska masa su rasle s porastom tvrdoće zrna (r=0, 452 i 0, 523, P<0, 05), svojstvom koje je povezano s otpornošću zrna na lom i insekte ali i smanjenom probavljivošću škroba. Za mljevenje 17 mL meljave istraživanih hibrida bilo je potrebno od 2, 67 do 5, 84 s dok je visina stupca meljave bila od 76, 5 do 107, 5 mm, a K/S od 0, 28 do 0, 76. Flotacijski indeks je još jedan pokazatelj od tvrdoće zrna (8-100%), a njegova vrijednost je opadala s porastom tvrdoće (r=-0, 67 ; P<0, 001). Pri sili od 0, 3 N lomljivo je bilo od 10 do 70% zrna istraživanih hibrida pri čemu su zrna manje mase i volumna bili manje lomljivi (redom r=-0, 32 i -0, 31 ; P<0, 01). Zrna su u prosjeku imala dimenzije od 12, 34 mm visine, 8, 30 mm širine i 4, 58 mm debljine, a sferičnost od 0, 56 do 0, 70 upućivala je na varijabilan oblik zrna u odnosu na kuglu. Širok raspon vrijednosti fizikalnih svojstava zrna istraživanih hibrida upućuje na različito ponašanje tijekom rukovanja ali i na različitu hranidbenu vrijednost zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Klara; Zurak, Dora; Jareš, Marieta; Pamić, Santina; Kristina Kljak
Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza // Zbornika sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 50-5 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Novaković, K., Zurak, D., Jareš, M., Pamić, S. & Kristina Kljak (2018) Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza. U: Modrić, M. & Matin, A. (ur.)Zbornika sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018.
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Klara and Zurak, Dora and Jare\v{s}, Marieta and Pami\'{c}, Santina}, year = {2018}, pages = {50-5}, keywords = {zrno kukuruza, gusto\'{c}a, tvrdo\'{c}a, hektolitarska masa, sferi\v{c}nost}, title = {Fizikalna svojstva zrna komercijalnih hibrida kukuruza}, keyword = {zrno kukuruza, gusto\'{c}a, tvrdo\'{c}a, hektolitarska masa, sferi\v{c}nost}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Novakovi\'{c}, Klara and Zurak, Dora and Jare\v{s}, Marieta and Pami\'{c}, Santina}, year = {2018}, pages = {50-5}, keywords = {maize grain, density, hardness, bulk density, sphericity}, title = {Physical traits of kernels from commercial maize hybrids}, keyword = {maize grain, density, hardness, bulk density, sphericity}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font