Pregled bibliografske jedinice broj: 1029185
BOTANIČKI SASTAV I HRANJIVA VRIJEDNOST PAŠNJAKA S PODRUČJA VELIKE CRKVINE U HRANIDBI JANJADI LIČKE PRAMENKE
BOTANIČKI SASTAV I HRANJIVA VRIJEDNOST PAŠNJAKA S PODRUČJA VELIKE CRKVINE U HRANIDBI JANJADI LIČKE PRAMENKE // ZBORNIK RADOVA VETERINARSKI DANI 2019.
Primošten, Hrvatska, 2019. str. 253-262 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1029185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOTANIČKI SASTAV I HRANJIVA VRIJEDNOST PAŠNJAKA S PODRUČJA VELIKE CRKVINE U HRANIDBI JANJADI LIČKE PRAMENKE
(BOTANICAL COMPOSITION AND NUTRITIONAL VALUE OF PASTURES FROM THE VELIKA CRKVINA AREA IN LIKA PRAMENKA NUTRITION)
Autori
Pajurin, Luka ; Kiš, Goran ; Špoljarić, Daniel ; Šegota, Vedran ; Mršić, Gordan ; Vlahović, Ksenija ; Vince, Silvijo ; Špoljarić, Branimira ; Popović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
ZBORNIK RADOVA VETERINARSKI DANI 2019.
/ - , 2019, 253-262
Skup
Veterinarski dani 2019
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 23.10.2019. - 26.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pašnjak, janje, Lička pramenka
(pasture, lamb, Lika Pramenka)
Sažetak
Sustav uzgoja i hranidbe ovaca i janjadi ima značajan utjecaj na postizanja veće završne tjelesne mase janjadi u svrhu proizvodnje inovativnih funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa. Stoga je za istraživanja u okviru ovog rada, ali i samog projekta HRZZ “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP- 2016-06-3685) bilo potrebno utvrditi floristički sastav i hranjivu vrijednost pašnjaka u hranidbi janjadi Ličke pramenke i to s područja Velike Crkvine na kojima se uzgaja janjad iz pokusa. U ovom radu dobiveni rezultati znanstvena su preporuka za dodatno balansiranje dnevnog obroka ovaca i janjadi u pokusu tijekom treće godine (2020. kalendarske godine) istraživanja HRZZ projekta IP-2016-06- 3685. Naime, cilj je postizanje veće završne tjelesne mase janjadi u svrhu proizvodnje inovativnih funkcionalnih proizvoda od janjećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Daniel Špoljarić
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Maja Popović
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Ksenija Vlahović
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Vedran Šegota
(autor)