Pregled bibliografske jedinice broj: 1028976
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 35-35 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1028976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi
(Seasonal evaluation of children`s kindergarden vegan meals)
Autori
Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 35-35
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dječji vrtići
(vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden)
Sažetak
Različiti stilovi prehrane imaju svoje prednosti i mane te je cilj ovog rada prikazati objektivno, veganski način prehrane djece (3-6 godina) u vrtičkim ustanovama, kroz dvije sezone proljeće/ljeto, jesen/zima. Veganstvo, zbog isključivanja namjernica životinjskog podrijetla, može rezultirati deficitom i/ili suficitom što je bitno u očuvanju dobrog zdravlja i prevenciji bolesti. Korišteni su tjedni jelovnici (po svakoj sezoni), koji su sadržavali ponudu doručka, ručka i dvije užine (prijepodnevna i poslijepodnevna). Sastavnice jela (namirnice) su korištene u izračunu energetsko nutritivnog sastava ponude svakog dana zasebno. Korištena je hrvatska baza o kemijskom sastavu namirnica te preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. Rezultati pokazuju da prosječni dnevni unos proteina, masi i ugljkohidrata ne varira značajno ovisno o sezoni. Za razliku od makronutrijenata, u praćenju unosa mikronutrijenata, bilježi se povećan unos natrija, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra u sezoni jesen/zima, jednako kao i svih vitamina uz najveću razliku u prosječnom unosu vitamina C od približno 51 % u odnosu na sezonu proljeće/ljeto. Iako se radi o rezultatima koji se temelje na tjednim ponudama, jasno je kako svaku vrstu alternativne prehrane treba pratiti redovita edukacija osoblja i roditelja jer nestručno planiranje jelovnika može imati negativne posljedice na rast i razvoj djeteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)