Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1028976

Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi


Tušek, Kristina; Bečić, Ivana; Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 35-35 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1028976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi
(Seasonal evaluation of children`s kindergarden vegan meals)

Autori
Tušek, Kristina ; Bečić, Ivana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 35-35

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dječji vrtići
(vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden)

Sažetak
Različiti stilovi prehrane imaju svoje prednosti i mane te je cilj ovog rada prikazati objektivno, veganski način prehrane djece (3-6 godina) u vrtičkim ustanovama, kroz dvije sezone proljeće/ljeto, jesen/zima. Veganstvo, zbog isključivanja namjernica životinjskog podrijetla, može rezultirati deficitom i/ili suficitom što je bitno u očuvanju dobrog zdravlja i prevenciji bolesti. Korišteni su tjedni jelovnici (po svakoj sezoni), koji su sadržavali ponudu doručka, ručka i dvije užine (prijepodnevna i poslijepodnevna). Sastavnice jela (namirnice) su korištene u izračunu energetsko nutritivnog sastava ponude svakog dana zasebno. Korištena je hrvatska baza o kemijskom sastavu namirnica te preporuke za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću. Rezultati pokazuju da prosječni dnevni unos proteina, masi i ugljkohidrata ne varira značajno ovisno o sezoni. Za razliku od makronutrijenata, u praćenju unosa mikronutrijenata, bilježi se povećan unos natrija, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra u sezoni jesen/zima, jednako kao i svih vitamina uz najveću razliku u prosječnom unosu vitamina C od približno 51 % u odnosu na sezonu proljeće/ljeto. Iako se radi o rezultatima koji se temelje na tjednim ponudama, jasno je kako svaku vrstu alternativne prehrane treba pratiti redovita edukacija osoblja i roditelja jer nestručno planiranje jelovnika može imati negativne posljedice na rast i razvoj djeteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tušek, Kristina; Bečić, Ivana; Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 35-35 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Tušek, K., Bečić, I. & Gajdoš Kljusurić, J. (2019) Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrtićke dobi. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference With Food to Health.
@article{article, author = {Tu\v{s}ek, Kristina and Be\v{c}i\'{c}, Ivana and Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka}, year = {2019}, pages = {35-35}, keywords = {veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dje\v{c}ji vrti\'{c}i}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Senzorska evaluacija veganskih jelovnika djece vrti\'{c}ke dobi}, keyword = {veganski jelovnici, sezonska evaluacija, dje\v{c}ji vrti\'{c}i}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Tu\v{s}ek, Kristina and Be\v{c}i\'{c}, Ivana and Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka}, year = {2019}, pages = {35-35}, keywords = {vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Seasonal evaluation of children`s kindergarden vegan meals}, keyword = {vegan meals, seasonal evaluation, kindergarden}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font