Pregled bibliografske jedinice broj: 1028129
Fenolni profil i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lista tršlje(Pistacia lentiscus L.) izoliranog primjenom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima
Fenolni profil i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lista tršlje(Pistacia lentiscus L.) izoliranog primjenom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1028129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni profil i antioksidacijski kapacitet ekstrakta lista tršlje(Pistacia lentiscus L.) izoliranog primjenom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima
(Phenolic profile and antioxidant capacity of Pistacia lentiscus L. leaf extract isolated with application microwave-assisted extraction)
Autori
Kruk, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
65
Mentor
Elez Garofulić, Ivona
Ključne riječi
list tršlje, ukupni fenolni spojevi, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE), UPLC-MS/MS, ORAC metoda
(Pistacia lentiscus L. leaf, total phenols, microwave-assisted extraction (MAE), UPLC-MS/MS, ORAC)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je postupkom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima izolirati ukupne fenole iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.). Parametri varirani tijekom eksperimenta su: temperatura (50 °C –70 °C), snaga (200-500 W) i vrijeme (4-12 min). Vrijeme 12 minuta, temperatura 69 °C i snaga 512 W su optimalni parametri kojima se postiže najveća koncentracija ukupnih fenola u iznosu od 108, 14 mg GAE/g. Slična koncentracija ukupnih fenola dobivena je klasičnom ekstrakcijom, ali uz produženo trajanje ekstrakcije od 30 min. Identifikacija i kvantifikacija ukupnih fenola provedena je primjenom ultra djelotvorne tekućinske kromatografije s masenom spektrometrijom (UPLC-MS/MS) te je analizom identificirano ukupno 34 fenolna spoja. U najvećim koncentracijama su određeni derivati galne kiseline (606 mg/100g uzorka, digaloilkina kiselina), derivati miricetina (1782, 4 mg/100g uzorka, miricetin ramnozid) i derivati kvercetina (130, 9 mg/100g uzorka, kvercetina ramnozid). ORAC metodom određena je visoka antioksidacijska aktivnost ekstrakta lista tršlje (10768, 2±0, 07 µmol TE/L) što dokazuje visok potencijal te biljke za primjenom u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-3035 - Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb