Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1028114

Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot


Kruk, Valentina
Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1028114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot
(Application of high hydrostatic pressure assisted extraction in the isolation of total phenols from Merlot grape pomace)

Autori
Kruk, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2016

Stranica
40

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
ukupni fenoli, komina grožđa, visoki tlak, NIR spektroskopija, ekstrakcija
(total phenols, grape pomace, high pressure, NIR spectroscopy, extraction)

Sažetak
Komina grožđa zaostaje kao nusproizvod nakon prerade grožđa, a ima veliki biološki potencijal zbog visokog udjela fenolnih spojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ekstrakcije potpomognute visokim hidrostatskim tlakom na izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot. Ekstrakcija je provedena 70%-tnim etanolom, pri tlakovima 200 MPa, 400 MPa i 600 MPa, temperaturi 60 °C i 80 °C i vremenu trajanja ekstrakcije 5 min i 15 min. Određivanje ukupnih fenola provedeno je spektrofotometrijski i najveći prinos ostvaren je pri temperaturi 60 °C, tlaku 400 MPa i vremenu tretiranja od 5 min. Utvrđeno je da se na temelju NIR spektara može efikasno odrediti sadržaj ukupnih fenola. Između masenih udjela ukupnih fenola dobivenih temeljem predikcijskog modela i ukupnih fenola određenih eksperimentalno potvrđeno je slaganje, a s obzirom na Chadockovu ljestvicu koeficijent determinacije (R2 = 0, 789) pokazuje čvrstu vezu između promatrane zavisne ( y=ukupni fenoli ) i skupa nezavisnih varijabli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentina Kruk (autor)

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kruk, Valentina
Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kruk, V. (2016) 'Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kruk, Valentina}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {ukupni fenoli, komina gro\v{z}\dja, visoki tlak, NIR spektroskopija, ekstrakcija}, title = {Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine gro\v{z}\dja sorte Merlot}, keyword = {ukupni fenoli, komina gro\v{z}\dja, visoki tlak, NIR spektroskopija, ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kruk, Valentina}, year = {2016}, pages = {40}, keywords = {total phenols, grape pomace, high pressure, NIR spectroscopy, extraction}, title = {Application of high hydrostatic pressure assisted extraction in the isolation of total phenols from Merlot grape pomace}, keyword = {total phenols, grape pomace, high pressure, NIR spectroscopy, extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font