Pregled bibliografske jedinice broj: 1027726
Primjena sustava upravljanja sigurnošću hrane
Primjena sustava upravljanja sigurnošću hrane // časopis za kvalitetu i poslovnu izvrsnost «Kvalitet&izvrsnost», 7-8 (2012), 7-8; 20-23 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1027726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena sustava upravljanja sigurnošću hrane
(Implementation of food safety management systems)
Autori
Funda, Dragutin ; Majić, Tomislava ; Majić, Zvonimir ;
Izvornik
Časopis za kvalitetu i poslovnu izvrsnost «Kvalitet&izvrsnost» (2217-852X) 7-8
(2012), 7-8;
20-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sigurnost hrane, HACCP
(food safety, HACCP)
Sažetak
Osiguranje zdrave hrane, sve više i pitke vode, prati ljudski rod tijekom cijele njegove povijesti. Hrana je, uz slobodu, bila i ostala temeljna ljudska potreba. Nažalost, problemi nestašice hrane nisu nepoznanica ni modernome društvu. Kad i ima hrane, ona je u mnogim dijelovima svijeta higijenski neispravna i opasna za ljudsko zdravlje. Autori smatraju da je najuspješniju metodu za osiguravanje sigurnosti hrane u cijelome prehrambenom lancu, od pripreme sirovina do krajnjeg korisnika, iskazao sustav HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Međunarodna norma ISO 22000:2005 sustavan je pristup sprječavanju ili najvećem mogućem smanjivanju rizika u prehrani. Norma utvrđuje zahtjeve kad organizacija u lancu hrane treba pokazati svoju sposobnost kontrole opasnosti i osiguranja da je hrana sigurna u trenutku konzumacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić