Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1027626

Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani


Kukina, Luka
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1027626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani
(Application of chemometrics for characterisation of the in-vitro digestion process and physical and chemical properties of miltivitamine dietary supplements)

Autori
Kukina, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2019

Stranica
56

Mentor
Benković, Maja

Neposredni voditelj
Valinger, Davor

Ključne riječi
multivitamin, dodatak prehrani, antioksidacijski kapacitet, umjetne neuronske mreže, in vitro probava
(multivitamin, dietary supplement, antioxidant capacity, artificial neural networks, in vitro digestion)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je objasniti i povezati bioraspoloživost (in-vitro simulacija procesa probave), fizikalna (raspodjela veličine čestica, sadržaj vlage, nasipna gustoća, svojstva tečenja, ukupne otopljene tvari i vodljivost) i kemijska svojstva (antioksidacijski kapacitet, sadržaj šećera) multivitaminskih prahova te bombona okusa naranče koji su dostupni na hrvatskom tržištu. Isto tako, ispitana je i mogućnost primjene kemometrijskih metoda (PCA analiza i umjetne neuronske mreže) u karakterizaciji bioraspoloživosti te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani u obliku bombona i prahova. Dobiveni rezultati pokazali su da korišteni praškasti uzorci imaju niske vrijednosti indeksa kohezije i da slobodno teku, ali su isto tako skloni lomu granula pri većim brzinama tečenja. Analizirana fizikalna i kemijska svojstva otopina prahova i bombona ovisna su o sastavu uzorka i o prisustvu ostalih dodataka izuzev vitamina (kalcij, sladila, dekstroza i slični). Provedbom simulacije probavnog procesa in vitro utvrđen je veliki gubitak antioksidacijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani. Navedena fizikalna i kemijska svojstva tijekom in vitro probavnog procesa uspješno se mogu pratiti i predvidjeti snimanjem UV-VIS i NIR spektara uzoraka te naknadnom kemometrijskom analizom podataka primjenom analize glavnih komponenata i predikcije umjetnim neuronskim mrežama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (mentor)

Avatar Url Davor Valinger (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kukina, Luka
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kukina, L. (2019) 'Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukina, Luka}, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {multivitamin, dodatak prehrani, antioksidacijski kapacitet, umjetne neuronske mre\v{z}e, in vitro probava}, title = {Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani}, keyword = {multivitamin, dodatak prehrani, antioksidacijski kapacitet, umjetne neuronske mre\v{z}e, in vitro probava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukina, Luka}, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {multivitamin, dietary supplement, antioxidant capacity, artificial neural networks, in vitro digestion}, title = {Application of chemometrics for characterisation of the in-vitro digestion process and physical and chemical properties of miltivitamine dietary supplements}, keyword = {multivitamin, dietary supplement, antioxidant capacity, artificial neural networks, in vitro digestion}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font