Pregled bibliografske jedinice broj: 1027626
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1027626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kemometrije u karakterizaciji in-vitro procesa probave te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani
(Application of chemometrics for characterisation of the in-vitro digestion process and physical and chemical properties of miltivitamine dietary supplements)
Autori
Kukina, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
56
Mentor
Benković, Maja
Neposredni voditelj
Valinger, Davor
Ključne riječi
multivitamin, dodatak prehrani, antioksidacijski kapacitet, umjetne neuronske mreže, in vitro probava
(multivitamin, dietary supplement, antioxidant capacity, artificial neural networks, in vitro digestion)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je objasniti i povezati bioraspoloživost (in-vitro simulacija procesa probave), fizikalna (raspodjela veličine čestica, sadržaj vlage, nasipna gustoća, svojstva tečenja, ukupne otopljene tvari i vodljivost) i kemijska svojstva (antioksidacijski kapacitet, sadržaj šećera) multivitaminskih prahova te bombona okusa naranče koji su dostupni na hrvatskom tržištu. Isto tako, ispitana je i mogućnost primjene kemometrijskih metoda (PCA analiza i umjetne neuronske mreže) u karakterizaciji bioraspoloživosti te fizikalnih i kemijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani u obliku bombona i prahova. Dobiveni rezultati pokazali su da korišteni praškasti uzorci imaju niske vrijednosti indeksa kohezije i da slobodno teku, ali su isto tako skloni lomu granula pri većim brzinama tečenja. Analizirana fizikalna i kemijska svojstva otopina prahova i bombona ovisna su o sastavu uzorka i o prisustvu ostalih dodataka izuzev vitamina (kalcij, sladila, dekstroza i slični). Provedbom simulacije probavnog procesa in vitro utvrđen je veliki gubitak antioksidacijskih svojstava multivitaminskih dodataka prehrani. Navedena fizikalna i kemijska svojstva tijekom in vitro probavnog procesa uspješno se mogu pratiti i predvidjeti snimanjem UV-VIS i NIR spektara uzoraka te naknadnom kemometrijskom analizom podataka primjenom analize glavnih komponenata i predikcije umjetnim neuronskim mrežama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb