Pregled bibliografske jedinice broj: 102751
Utjecaj godine na prinos i kakvoću sorata pšenice
Utjecaj godine na prinos i kakvoću sorata pšenice // Knjiga sažetaka 37. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
Opatija, Hrvatska, 2001. str. 295-296 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 102751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godine na prinos i kakvoću sorata pšenice
(Influence of year on quantity and quality wheat sorts)
Autori
Šeput, Miranda ; Turk, Irena ; Malić, Ljilja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Knjiga sažetaka 37. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
/ - , 2001, 295-296
Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Ozima pšenica; Kakvoćava pšenice; Sedimentacijska vrijednost
(winter wheat; wheat quality; sedimentation value)
Sažetak
U velikom broju radova govori se o značaju kultivara na prinos i kvalitet pšenice, međutim isto tako valja znati u kojoj se mjeri ista svojstva mijenjaju pod utjecajem godine. Ukupno 38 kultivara ozime pšenice analizirano je u sortnom pokusu. Pokus je postavljen na površinama Belja d.d. (Karanac), tipu tla eutrični kambisol. Kemijska analiza tla na pokusnoj površini bila je slijedeća: pH(u H2O-7.9), (u KCL)-6.9 ; P2O5-18.7 ; K2O-31.2 ; humus 2.2%. Gnojidba je obavljena sa N 155 kg ; P2O5 165 kg ; K2O 110 kg. Pšenica je posijana 17. listopada 1998.g a požeta 04. srpnja 1999.g. Svaka sorta posijana je na površini 1250 m2. Prosječan prinos zrna u pokusu bio je 8.18 t/ha, a variranja prinosa po sortama iznosila su od 8.23 (Divana)do 9.49 (Sana) t/ha. Četiri sorte pšenice (Sana, Rina, Liberta i Marija) imale su prinose zrna iznad 9.00 t/ha, dok je dvadeset i pet sorata imalo prinose niže od prosječnog prinosa. Prosječna masa 1000 zrna iznosila je 43.71 g, variranjem izmađu sorata od 37.20 do 50.80 g. Prosječna hektolitarska masa bila je 85.20 g, odnosno u rasponu od 81.4 kg (Rina) do 87.9 kg (Žitarka). Na istim uzorcima utvrđene su kemijske i biokemijske analize. Sadržaj proteina, ovisno o sorti, varirao je od 10.86 (OsSK20/97) do 14.54% (Divana). Ukupno 16 sorata imalo je sadržaj proteina ispod 12% dok su tri sorte (Divana, Žitarka, Barbara) imale iznad 14.0% proteina. Sedimentacijska vrijednost kretala se od 19 (OsSK 311/98) do 64 (Zdenka). U prvom razredu kakvoće bilo je osam sorata, u drugom razredu 21 sorta, dok su ostale sorte bile u trećem razredu kakvoće. Kvalitetna grupa analiziranih sorata kretala se između A1 i C1.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
POVEZANOST RADA