Pregled bibliografske jedinice broj: 102722
Properties of wheat depending on climate conditions
Properties of wheat depending on climate conditions // Abstract book International congress "Flour-bread"
Opatija, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 102722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Properties of wheat depending on climate conditions
(Svojstva pšenice ovisno o klimatskim uvjetima)
Autori
Turk, Irena ; Šeput, Marija ; Malić, Ljilja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstract book International congress "Flour-bread"
/ - Opatija, 2001
Skup
International Congress "Flour-bread" 3rd Croatian congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.11.2001. - 17.11.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Zimske sorte pšenice; Kultivar; proteini; Sedimentacijska vrijednost; Razred kakvoće; Grupa kakvoće
(sedimentation value; winter weat; proteins; quality clase; quality group)
Sažetak
Dvadeset i osam kultura je zasijano na makroistraživačkim parcelama Baranje u sezonama 1999/2000 i 2000/2001. U terenska istraživanja je bilo uključeno dvadeset i osam kultura s različitih instituta. Tlo je okarakterizirano kao tipično smeđe tlo slijedećih osobina: pH u H2O, sadržaj humusa-1.68, sadržaj slobodnog fosfora i kalija (određivanje Al metodom) 27.03 mg P2O5 i 24.17 mg K2O/100g tla. Površina parcele za svaku kulturu je iznosila 1.350m. Gnojidba eksperimentalnih polja je bila identična za sve ispitivane kulture kako slijedi (kg/ha): 142N + 91 P2O5 + 91 K2O. Pšenica je sijana 13. listopada 1999. i 16. listopada 2000. Žetva je provedena 04. srpnja 2000. i 17. srpnja 2001. Zaštita usjeva izvršena je herbicidom Granstar 20 g/ha i Starane=0.5 1/ha. Prinos zrna bio je različit s obzirom na kulture i godine. Na istom uzorku kultura analizirane su kemijske i biokemijske osobine (sadržaj bjelančevina, sedimentacijske vrijednosti i raspon kakvoće), a reološke osobine tijesta pripravljenog od ovih uzoraka ispitivane su farinografom i ekstenzografom. Glede sadržaja proteina pokazale su razlike među kulturama unutar iste godine kao i u odnosu na različite godine. U sezoni 1999/2000, na osnovi sadržaja proteina i sedimentacijskih vrijednosti, osam kultura se moglo svrstati u kvalitetnu grupu I, petnaest u kvalitetnu grupu II i pet u kvalitetnu grupu III, dok je 2000/20001 godine dvadeset kultura bilo van klase, dvije u kvalitetnoj grupi II te šest u grupi III. Reološke osobine tijesta pokazale su stalne varijance među kulturama i među godinama. Postignuta kakvoća pokazuje potrebu za kulturama koje imaju sposobnost prilagodbe na klimatske i zemljišne uvjete s očuvanjem genetskih osobina.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski