Pregled bibliografske jedinice broj: 1027203
MODIFIKACIJA POLIMERNIH MATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE
MODIFIKACIJA POLIMERNIH MATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE // VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula, Eko-dizajn za kružno gospodarstvo / Vidović, Elvira (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 14-14 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1027203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MODIFIKACIJA POLIMERNIH MATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE
(MODIFICATION OF POLYMER MATERIALS FOR FOOD PACKAGING)
Autori
Hrnjak-Murgić, Zlata ; Katančić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula, Eko-dizajn za kružno gospodarstvo
/ Vidović, Elvira - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019, 14-14
ISBN
978-953-6894-70-3
Skup
VII. hrvatski simpozij o kemiji i tehnologiji makromolekula: Eko-dizajn za kružno gospodarstvo
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polimerni materijali, pakiranje hrane, recikliranje polimerne ambalaže
(polymer materials, food packaging, recycling of polymer packaging)
Sažetak
Tijekom posljednjih desetljeća korištenje polimera kao materijala za pakiranje hrane izrazito je poraslo zbog svojih prednosti u odnosu na druge tradicionalne materijale. Život suvremenog čovjeka nije moguće zamisliti bez ambalaže tj. materijala za pakiranje hrane. Pakiranjem se namirnica štiti od različitih vanjskih utjecaja tijekom njezine distribucije od proizvodnje do potrošača, a pritom joj se čuva nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Međutim, usprkos nizu dobrih svojstava polimera kao što su mehanička (žilavi, fleksibilni, čvrsti), kemijska (inertni, netoksični, netopljivi, dobrih barijernih svojstava) i fizikalna (niske gustoće, toplinski postojani), suvremena znanja i tehnologije unaprjeđuju ta svojstava. Tako je za polimernu ambalažu važno da štiti proizvod/namirnicu od mehaničkih utjecaja (udara, loma), a često su od presudnog značaja i toplinska svojstva jer mora podnijeti veliku razliku u temperaturi kao npr. kod sterilizacije i smrzavanja hrane. Danas je posvećena povećana pozornost zdravstvenoj ispravnosti novih polimernih materijala za pakiranje hrane zbog modifikacija različitim aditivima. Također, značajno svojstvo ambalažnih polimernih materijala je njihova niska cijena, tj. ekonomska isplativost i laka dostupnost. No, najveća pažnja poklanja se poboljšanju barijernih svojstva, smanjenju propusnosti na kisik, vodenu paru, ugljikov dioksid i organske pare budući da utječu na kvarenje hrane, promjenu okusa i na značajno smanjenje nutritivne vrijednosti hrane uslijed svjetla, topline, vlage i pojave mikroorganizama. Stoga su suvremena istraživanja o materijalima i nanomaterijalima pristupila rješavanju tog problema s različitih aspekata, kao na primjer modifikacijom polimera tijekom sinteze ili tijekom prerade/pripreme ambalažnih materijala. Prvi korak je odabir polimera zadovoljavajuće primarne molekularne strukture (povećana kristalnost, smanjenje interakcije s permeatom). Zatim ugradnja funkcionalnih skupina u osnovni polimerni lanac ili graftiranje bočnih skupina na lanac, te priprema višeslojnih filmova/folija iz različitih polimera i/ili iz filmova različitih materijala (papir, aluminijska folija), kao i modifikacija polimera mikro i nanočesticama. U tu svrhu mogu se koristiti različite aktivne tvari kao što su: magnetit, cinkov oksid, aluminijev oksid, titanijev dioksid, srebrni ioni, zeolit i montmorilonitna glina s ciljem unaprjeđivanja specifičnih, pojedinih funkcijskih svojstava ambalaže uz zadržavanje zdravstvene ispravnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb