Pregled bibliografske jedinice broj: 1026866
Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde
Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1026866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde
(Influence of convection drying on nutritional value of Buckwheat)
Autori
Krajnović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
47
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
heljda, zrno, nutritivna svojstva, sušenje
(buckwheat, grain, nutritional properties, energy, drying)
Sažetak
Heljda je vrlo zapostavljena ratarska kultura u našoj zemlji, po količini konzumiranja u obliku zrna i brašna, te po količini zasijanih površina pod tom kulturom. Zrno heljde ima visoku hranidbenu i medicinsku vrijednost. Zanimljiva je i kao zamjena za žitarice jer ne sadrži gluten. Nakon žetve zrno heljda može imati povećan udio vlage i potrebno ga je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava heljde. U radu su bile obuhvaćene tri sorte heljde, (Čebelica, Darja, Siva) koje su odabrane zbog svog gospodarskog značaja. Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu, prije i nakon sušenja, određene su nutritivne promjene zrna heljde. Prema dobivenim rezultatima pokazalo se da zrno heljde osim dobrih nutritivnih vrijednosti ima i dobru energetsku vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)