Pregled bibliografske jedinice broj: 1026853
Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa
Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1026853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kondukcijskog sušenja na funkcionalna svojstva zrna kakaa
(Influence of conductive drying on the functional properties of cocoa beans)
Autori
Zrinjan, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
kakaovac, kakao zrno, kondukcijsko sušenje, funkcionalna svojstva funkcionalna svojstva
(cocoa, cocoa bean, conduction drying, functional properties)
Sažetak
Plod kakaovca je relativno velik, cijeli jestiv i pun dragocjenih sjemenki. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu, sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Kakao zrna se suše, fermentiraju i griju. Toplina razdvaja masnoću od suhog dijela i to je ključni dio prerade. Termičkom obradom gube se određena nutritivna svojstva kakao zrna.Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u funkcionalnim tj. nutritivnim svojstvima zrna kakaa dviju sorti, (BIO kakao zrna - Jamaica) i (konvencionalno kakao zrna - Peru). Prikupljenim uzorcima kakao zrna određen je kemijski sastav i fizikalna svojstva prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade obuhvaća kondukcijsko sušenje na tri temperature (110ºC, 135ºC i 150ºC) u vremenskom intervalu od 5 minuta. Nakon termičke dorade svakom uzorku je određen udio vlage, pepela, škroba, masti, proteina i fizikalna svojstva dimenzije zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)