Pregled bibliografske jedinice broj: 1026848
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1026848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge
(Effect of drying temperature on the qualitative properties and color of elder flowers)
Autori
Kompes Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
bazga, cvatovi, sušenje, temperatura
(Elder, inflorescence, drying, temperature)
Sažetak
Bazgu (Sambucus nigra, L.) najčešće nalazimo kao drvenastu, višegodišnju biljnu vrstu. Raste kao grm ili malo stablo. Možemo je naći pod raznim imenima poput zova, bazgovina, abdovina i obična bazga. Pripada rodu Sambucus gdje se nalazi 40 vrsta, od kojih se samo dvije koriste u komercijalne svrhe. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su cvatovi bazge sušene na četiri različite temperature 40°C, 50°C, 60°C i 70°C te prirodno na zraku. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljike kao potencijalna sirovina za proizvodnju plina, te je utvrđen kemijski sastav.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)