Pregled bibliografske jedinice broj: 1026563
Analiza svjetskog i hrvatskog tržišta svinjskog mesa
Analiza svjetskog i hrvatskog tržišta svinjskog mesa // Agronomski glasnik, 81 (2019), 1; 17-34 doi:10.33128/ag.81.1.2 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1026563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza svjetskog i hrvatskog tržišta svinjskog
mesa
(Analysis of the world and Croatian pork market)
Autori
Stupnišek, Ivan ; Mesić, Željka
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 81
(2019), 1;
17-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
svinjsko meso ; tržište ; Hrvatska ; svijet
(pork meat ; market ; Croatia ; world)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi stanje na svjetskom i hrvatskom tržištu svinjskog mesa. Za prikaz hrvatskog tržišta svinjskog mesa korištena je metoda proizvodno – potrošnih bilanci sukladno metodologiji Statističkog ureda europskih zajednica, podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) i FAOSTATa. Za analizu svjetskog i EU tržišta svinjskog mesa korišteni su podaci FAOSTAT-a. Rezultati analize svjetskog tržišta su pokazali da se u razdoblju od 2006. do 2016. svjetska proizvodnja svinjskog mesa povećala za 17, 2 %. U analiziranom razdoblju najveći svjetski proizvođači svinjskog mesa bili su Kina, SAD i Njemačka. Najveći svjetski uvoznici svinjskog mesa su Japan, Rusija, Južna Koreja, Kina i Njemačka, a najveći izvoznici SAD, Njemačka, Kanada i Danska. Prosječna svjetska potrošnja svinjskog mesa u 2016. godini iznosila je 12, 4 kg/stanovniku, a na razini EU 33 kg/stanovniku. Najviše svinjskog mesa se konzumira u Austriji (56, 15 kg/stanovniku), Njemačkoj (54, 52 kg/stanovniku) i Španjolskoj (52, 67 kg/stanovniku). Proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj u konstantnom je padu od 2010. te je prema dostupnim podacima zabilježen pad proizvodnje do 2016. od 23 %. U razdoblju od 2010. do 2016. uvoz svinjskog mesa u Hrvatskoj porastao je za čak 83 %, a uvoz živih svinja se smanjio za 23 %. U promatranom razdoblju izvoz svinjskog mesa se povećao za 213 %, a izvoz živih svinja za 784 %. U 2016. godini najviše svinja smo uvozili iz Nizozemske, Njemačke i Danske, a izvozili u Italiju, Mađarsku te Srbiju. U 2016. godini potrošnja svinjskog mesa iznosila je 45, 9 kg/stanovniku, a samodostatnost 55 %. Revitalizacija svinjogojskog sektora moguća je većim ulaganjem u konvencionalnu proizvodnju te u proizvodnju specifičnih proizvoda od izvornih pasmina od kojih su neke kritično ugrožene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts