Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026014

Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu


Bilić, Monika
Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1026014 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu
(Antioxidative Activity and Polyphenolic Profile of Different Beer Types Packed in Brown Glass Bottles)

Autori
Bilić, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Mastanjević, Kristina ; Lončarić, Ante

Neposredni voditelj
Kovač, Tihomir

Ključne riječi
polifenoli ; pivo ; antioksidativna aktivnost
(polyphenols , beer ; antioxidant activity)

Sažetak
Polifenoli su skupina spojeva koji značajno pridonose ukupnom okusu, mirisu i aromi piva, a osim na senzorska svojstva, utječu i na koloidnu stabilnost piva. Potječu iz biljnog materijala, slada i hmelja, te njihova koncentracija ovisi o vrstama i količini slada i hmelja koji se koristi u proizvodnji određenog tipa piva, ali i o samom procesu proizvodnje (filtracija, utjecaj kisika pri pakiranju i sl.). Polifenoli u pivu se sve više istražuju zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, odnosno njihove antioksidacijske aktivnosti. Zadatak ovog rada je odrediti antioksidativnu aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva (lager, pils, crno, tamno), pakiranih u smeđu staklenu ambalažu, a dostupnih na našem tržištu. Smeđa staklena ambalaža je odabrana jer se smatra najpogodnijom ambalažom tijekom skladištenja piva. Cilj rada je sukladno dobivenim rezultatima utvrditi koji polifenoli su najzastupljeniji u istraživanim pivima, koje pivo sadrži najviše polifenola i najveću antioksidativnu vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Monika
Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bilić, M. (2019) 'Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil različitih tipova piva pakiranih u smeđu staklenu ambalažu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Monika}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {polifenoli, pivo, antioksidativna aktivnost}, title = {Antioksidativna aktivnost i polifenolni profil razli\v{c}itih tipova piva pakiranih u sme\dju staklenu ambala\v{z}u}, keyword = {polifenoli, pivo, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Monika}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {polyphenols , beer, antioxidant activity}, title = {Antioxidative Activity and Polyphenolic Profile of Different Beer Types Packed in Brown Glass Bottles}, keyword = {polyphenols , beer, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font