Pregled bibliografske jedinice broj: 1025855
Ekstrakcija i ispitivanje stabilnosti polifenola komine masline u prirodnim eutektičkim otapalima
Ekstrakcija i ispitivanje stabilnosti polifenola komine masline u prirodnim eutektičkim otapalima // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 68 (2019), 9-10; 407-414 doi:10.15255/KUI.2019.039 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1025855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i ispitivanje stabilnosti polifenola komine masline u prirodnim eutektičkim otapalima
(Extraction and stability of olive pomace polyphenols in natural deep eutectic solvents)
Autori
Mitar, Anamarija ; Kučić Grgić, Dajana ; Prlić Kardum, Jasna
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 68
(2019), 9-10;
407-414
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ekstrakcija ; polifenoli ; prirodna niskotemperaturna eutektička otapala ; stabilnost polifenola
(extraction ; polyphenols ; natural deep eutectic solvents ; stability of polyphenols)
Sažetak
Polifenolni spojevi, zaostali u komini koja je nusproizvod u proizvodnji maslinova ulja, antioksidansi su koji imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za izdvajanje polifenola sve češće se primjenjuju prirodna eutektička otapala koje karakterizira netoksičnost, biorazgradljivost, nezapaljivost te niska cijena. U ovom radu upotrijebljeno je prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo (NADES) pripravljeno od triju komponenti: DL-jabučne kiseline, D-fruktoze i glicerola (MaFruGly) s različitim udjelima vode koji omogućavaju uspješnu ekstrakciju polifenola. Određena je optimalna metoda ekstrakcije, a nakon provedene ekstrakcije, ekstrakti su podvrgnuti mikrobiološkoj analizi te je praćena stabilnost izdvojenih polifenola. Istraživanje je pokazalo da su najuspješnije metode za ekstrakciju polifenola mikrovalno ultrazvučna te ekstrakcija ultrazvučnom sondom, a NADES s 30 % vode optimalno otapalo za održavanje stabilnosti polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)