Pregled bibliografske jedinice broj: 1025777
Određivanje količine proteina Cas3 u mutantima ∆hns i ∆htpG bakterije Escherichia coli u različitim uvjetima rasta
Određivanje količine proteina Cas3 u mutantima ∆hns i ∆htpG bakterije Escherichia coli u različitim uvjetima rasta, 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1025777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje količine proteina Cas3 u mutantima ∆hns i ∆htpG bakterije Escherichia coli u različitim uvjetima rasta
(Determining the quantity of the Cas3 protein in ∆hns and ∆htpG mutants in Escherichia coli under different growth conditions)
Autori
Macuka, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Ivančić Baće, Ivana ; Peharec Štefanić, Petra
Neposredni voditelj
Majsec, Kristina
Ključne riječi
CRISPR-Cas, Cas3, temperatura, E. coli
(CRISPR-Cas, Cas3, temperature, E. coli)
Sažetak
Sustav CRISPR-Cas je obrambeni mehanizam mnogih prokariota od infekcija stranim nukleinskim kiselinama poput virusa i plazmida. Lokus CRISPR sastoji se od niza palindromskih ponavljajućih sekvenci razdvojenih razmaknicama, podrijetlom iz faga ili plazmida. Uz lokus CRISPR nalaze se pridruženi geni cas, čijom ekspresijom nastaju proteini Cas koji sudjeluju u obrambenom mehanizmu. Lokus se prepisuje u dugu prekursorsku RNA koja se procesira u manje RNA zvane CRISPR-RNA (crRNA) koje se spajaju s jednim ili više proteina Cas. Taj kompleks pronalazi strane DNA temeljem komplementarnosti sekvenci, te nakon uspješnog prepoznavanja, nastaje R-omča. Tu strukturu prepoznaje protein Cas3 koji nakon vezanja cijepa stranu DNA. Nekoliko čimbenika utječe na aktivnost sustava CRISPR-Cas u bakteriji E. coli: temperatura, protein H-NS, te šaperon HtpG. Pri 37 0C uočen je gubitak aktivnosti proteina Cas3 iz nepoznatih razloga. U ovom radu istraživana je količina proteina Cas3 u sojevima uzgojenim pri temperaturi od 30 0C i 37 0C, te u sojevima s mutiranim genima hns, htpG ili oba. Analizom količine proteina Cas3 u različitim mutantama bakterije E. coli, nije uočena razlika u količini proteina Cas3 u ovisnosti o temperaturi rasta, već u ovisnosti o genotipu mutanta i to mutaciji hns.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-8861 - Cas3 kao kontrolna točka obrane CRISPR-Cas: razjašnjenje njegove regulacije istraživanjem stabilnosti proteina i prepisivanja u bakteriji Escherichia coli (Cas3 status) (Ivančić Baće, Ivana, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb