Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1025682

Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja


Rakitić, Stjepan
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1025682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja
(Oxidation stability of lipids and proteins in muscle tissue of free range raised Hrvatica hens)

Autori
Rakitić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2016

Stranica
16

Mentor
Pavić, Valentina

Ključne riječi
oksidacijska stabilnost, lipidi, proteini, antioksidansi, slobodan uzgoj
(oxidative stability, lipids, proteins, antioxidants, free-range farming)

Sažetak
Kokoš Hrvatica je izrazito otporna autohtona hrvatska pasmina, prilagođena slobodnom sustavu držanja, koji je u najvećoj mjeri u skladu s dobrobiti i zdravljem životinja. Životinje u slobodnom sustavu držanja imaju veću mišićnu masu i smanjen udio masti zbog mogućnosti slobodnog kretanja i povećane fizičke aktivnosti. Zbog povećane fizičke aktivnosti proizvodi se više slobodnih radikala, te zato dolazi do oksidacije lipida i proteina. Oksidacija lipida i proteina rezultira gubitkom okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranjive vrijednosti mesa. Dodavanjem antioksidativnih suplemenata prehrani može se poboljšati oksidacijska stabilnost lipida i proteina u mišićnom tkivu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Valentina Pavić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rakitić, Stjepan
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Rakitić, S. (2016) 'Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rakiti\'{c}, Stjepan}, year = {2016}, pages = {16}, keywords = {oksidacijska stabilnost, lipidi, proteini, antioksidansi, slobodan uzgoj}, title = {Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mi\v{s}i\'{c}nog tkiva koko\v{s}i Hrvatica iz slobodnog uzgoja}, keyword = {oksidacijska stabilnost, lipidi, proteini, antioksidansi, slobodan uzgoj}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rakiti\'{c}, Stjepan}, year = {2016}, pages = {16}, keywords = {oxidative stability, lipids, proteins, antioxidants, free-range farming}, title = {Oxidation stability of lipids and proteins in muscle tissue of free range raised Hrvatica hens}, keyword = {oxidative stability, lipids, proteins, antioxidants, free-range farming}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font