Pregled bibliografske jedinice broj: 1025682
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1025682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja
(Oxidation stability of lipids and proteins in muscle tissue of free range raised Hrvatica hens)
Autori
Rakitić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2016
Stranica
16
Mentor
Pavić, Valentina
Ključne riječi
oksidacijska stabilnost, lipidi, proteini, antioksidansi, slobodan uzgoj
(oxidative stability, lipids, proteins, antioxidants, free-range farming)
Sažetak
Kokoš Hrvatica je izrazito otporna autohtona hrvatska pasmina, prilagođena slobodnom sustavu držanja, koji je u najvećoj mjeri u skladu s dobrobiti i zdravljem životinja. Životinje u slobodnom sustavu držanja imaju veću mišićnu masu i smanjen udio masti zbog mogućnosti slobodnog kretanja i povećane fizičke aktivnosti. Zbog povećane fizičke aktivnosti proizvodi se više slobodnih radikala, te zato dolazi do oksidacije lipida i proteina. Oksidacija lipida i proteina rezultira gubitkom okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranjive vrijednosti mesa. Dodavanjem antioksidativnih suplemenata prehrani može se poboljšati oksidacijska stabilnost lipida i proteina u mišićnom tkivu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Valentina Pavić
(mentor)