Pregled bibliografske jedinice broj: 1025639
Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi
Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi // Veterinarska stanica, 50 (2019), 6; 549-557 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1025639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi
(Prevalence and resistance of Campylobacter bacteria from poultry meat.)
Autori
Pružinec Popović, Blanka ; Gregorović Kesovija, Palmira ; Abram, Maja ; Vučković, Darinka
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 50
(2019), 6;
549-557
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
antibiotici, C. jejuni, pileće meso, rezistencija, stolica
(antibiotics, C. jejuni, poultry meat, resistance, stool)
Sažetak
Cilj: utvrditi prevalenciju bakterija roda Campylobacter u pilećem mesu u maloprodaji grada Rijeke te ispitati njihovu osjetljivost na antibiotike. Usporediti dobivene rezultate s učestalošću i profilom otpornosti na antibiotike humanih izolata kampilobaktera. Materijali i metode: Ukupno 60 uzoraka pilećeg mesa bakteriološki je analizirano standardiziranim postupcima odvajanja i identifikacije u skladu s normama ISO 10272-1 za detekciju kampilobaktera u hrani. Ispitana je osjetljivost svih izolata na ampicilin, eritromicin, ciprofloksacin, gentamicin i tetracikline. Rezultati su uspoređeni s humanim izolatima kampilobaktera izdvojenih u istom periodu iz 6444 uzoraka stolice bolesnika s akutnom dijarealnom bolešću. Rezultati: U pilećem mesu prevalencija kampilobaktera iznosi 31, 7 %, a u ljudi 4, 2 %. Prevladavao je C. jejuni (78, 9 % u mesu peradi i 89% u stolici bolesnika). Svi izolati bili su osjetljivi na gentamicin. Oko četvrtina izolata iz mesa peradi bila je otporna na eritromicin, dok su humani izolati bili osjetljivi. 33 % C. jejuni iz peradi, a 55 % humanih izolata bilo je otporno na ciprofloksacin, dok je 53 % C. jejuni iz mesa peradi za razliku od 9 % humanih izolata bilo otporno na tetracikline. Zaključci: U pilećem mesu u maloprodaji prisutne su bakterije roda Campylobacter koje predstavljaju značajan rizik u za pojavu kampilobakterioze u ljudi. Rezultati ispitivanja osjetljivosti na antibiotike ovih bakterija upućuju na važnost ograničavanja uporabe antimikrobnih sredstava kao promotora rasta u peradi kako bi se spriječio rast bakterijske rezistencije i prijenos rezistencije s izolata iz pilećeg mesa na sojeve kampilobaktera koji izazivaju oboljenje u ljudi putem lanca prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0621273-0949 - Patogeneza eksperimentalne kampilobakterioze (Vučković, Darinka, MZOS ) ( CroRIS)
062-0621273-1235 - Eksperimentalna perinatalna listerioza (Abram, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
13.06.1.1.07
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus