Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024745

Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja


Lilić, Matea
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1024745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja
(Thermal and oxidative stability of selected edible oils)

Autori
Lilić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
43

Mentor
Faraguna, Fabio

Ključne riječi
TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje
(TGA, DSC, olive oil, sunflower oil)

Sažetak
Biljna ulja važna su sastavnica ljudske prehrane. Koriste se kao medij za prijenos topline omogućavajući termičku obradu namirnica te kao dodaci prehrani bez termičke obrade. Djelovanjem visokih temperatura i kisika dolazi do promjena u sastavu ulja i obrađivanih namirnica. Cilj ovog rada bio je ispitati toplinsku i toplinsko oksidacijsku stabilnost jestivih biljnih ulja pribavljenih većinom na lokalnom tržištu. Ispitivana ulja su: maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, konopljino ulje, suncokretovo ulje, bučinovo ulje i kokosovo ulje. Korištene tehnike mjerenja su: termogravimetrijska analiza, infracrvena spektroskopija i diferencijalna pretražna kalorimetrija. Dobiveni rezultati su u skladu s rezultatima standardiziranog Rancimat testa prema kojem su kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazali najveću toplinsko oksidacijsku stabilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Fabio Faraguna (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lilić, Matea
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Lilić, M. (2019) 'Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lili\'{c}, Matea}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje}, title = {Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja}, keyword = {TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lili\'{c}, Matea}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {TGA, DSC, olive oil, sunflower oil}, title = {Thermal and oxidative stability of selected edible oils}, keyword = {TGA, DSC, olive oil, sunflower oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font