Pregled bibliografske jedinice broj: 1024745
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1024745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toplinska i toplinsko oksidacijska stabilnost odabranih jestivih ulja
(Thermal and oxidative stability of selected edible oils)
Autori
Lilić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
43
Mentor
Faraguna, Fabio
Ključne riječi
TGA, DSC, maslinovo ulje, suncokretovo ulje
(TGA, DSC, olive oil, sunflower oil)
Sažetak
Biljna ulja važna su sastavnica ljudske prehrane. Koriste se kao medij za prijenos topline omogućavajući termičku obradu namirnica te kao dodaci prehrani bez termičke obrade. Djelovanjem visokih temperatura i kisika dolazi do promjena u sastavu ulja i obrađivanih namirnica. Cilj ovog rada bio je ispitati toplinsku i toplinsko oksidacijsku stabilnost jestivih biljnih ulja pribavljenih većinom na lokalnom tržištu. Ispitivana ulja su: maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, konopljino ulje, suncokretovo ulje, bučinovo ulje i kokosovo ulje. Korištene tehnike mjerenja su: termogravimetrijska analiza, infracrvena spektroskopija i diferencijalna pretražna kalorimetrija. Dobiveni rezultati su u skladu s rezultatima standardiziranog Rancimat testa prema kojem su kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazali najveću toplinsko oksidacijsku stabilnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Fabio Faraguna
(mentor)