Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024648

Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti


Ljepović, Maja
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb


CROSBI ID: 1024648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(DETERMINATION OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY)

Autori
Ljepović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2019

Stranica
39

Mentor
Inić, Suzana

Ključne riječi
Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija
(Citric acid, HPLC, fruit juices, validation)

Sažetak
Limunska kiselina se u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji koristi kao antioksidans i regulator kiselosti, a u većim koncentracijama može biti štetna za ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu određena je koncentracija limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova. Za određivanje limunske kiseline korištena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC, Knauer, Berlin, Njemačka) s UV/Vis detektorom, uz kolonu obrnute faze ( LiChrospher RP-18, 125 x 4, 6 mm, 5 µm Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza je bila 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima.. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (uzorak 1) do 4, 42 g/L (uzorak 4). Izmjerene koncentracije u devet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0 g/L (uzorak 1, 2, 4 i 5) do 7, 66 g/L (uzorak 6). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza, pouzdana i precizna za određivanje koncentracije limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Inić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljepović, Maja
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
Ljepović, M. (2019) 'Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljepovi\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {Limunska kiselina, HPLC, vo\'{c}ni sokovi, validacija}, title = {Odre\djivanje limunske kiseline u vo\'{c}nim sokovima primjenom teku\'{c}inske kromatografije visoke djelotvornosti}, keyword = {Limunska kiselina, HPLC, vo\'{c}ni sokovi, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljepovi\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {Citric acid, HPLC, fruit juices, validation}, title = {DETERMINATION OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY}, keyword = {Citric acid, HPLC, fruit juices, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font