Pregled bibliografske jedinice broj: 1024648
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 1024648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje limunske kiseline u voćnim sokovima primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(DETERMINATION OF CITRIC ACID IN FRUIT JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY)
Autori
Ljepović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
Inić, Suzana
Ključne riječi
Limunska kiselina, HPLC, voćni sokovi, validacija
(Citric acid, HPLC, fruit juices, validation)
Sažetak
Limunska kiselina se u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji koristi kao antioksidans i regulator kiselosti, a u većim koncentracijama može biti štetna za ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu određena je koncentracija limunske kiseline u uzorcima prirodnih i komercijalo dostupnih voćnih sokova. Za određivanje limunske kiseline korištena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC, Knauer, Berlin, Njemačka) s UV/Vis detektorom, uz kolonu obrnute faze ( LiChrospher RP-18, 125 x 4, 6 mm, 5 µm Merck, Darmstadt, Njemačka). Mobilna faza je bila 50 mM fosfatni pufer (pH = 2, 8) s protokom 0, 5 mL/min, a valna duljina detektora bila je podešena na 214 nm. Metoda je ispitana standardnim otopinama limunske kiseline u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1, 0 g/L. U ispitivanom području metoda je bila linearna (koeficijent korelacije, R2 = 0, 9999). Ponovljivost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2, 5%, a srednja preciznost izražena kao relativna standardna devijacija (RSD) iznosila je manje od 3%. Granica dokazivanja bila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 03 g/L što pokazuje da je metoda osjetljiva za određivanje koncentracije limunske kiseline u voćnim sokovima.. Koncentracija limunske kiseline u šest komercijalno pribavljenih voćnih sokova bila je u rasponu od 1, 42 g/L (uzorak 1) do 4, 42 g/L (uzorak 4). Izmjerene koncentracije u devet uzoraka prirodnih voćnih sokova iznosile su od 0 g/L (uzorak 1, 2, 4 i 5) do 7, 66 g/L (uzorak 6). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je HPLC metoda brza, pouzdana i precizna za određivanje koncentracije limunske kiseline u uzorcima voćnih sokova. Budući da je u sedam uzoraka, koncentracija limunske kiseline prelazila propisima dozvoljenu vrijednost, važno je pratiti njenu koncentraciju u svim prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija