Pregled bibliografske jedinice broj: 1024583
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju soju
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju soju, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1024583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva
kvržičnih bakterija koje noduliraju soju
(Phenotypic characterization of indigenous soyabean
rhizobia)
Autori
Skendrović, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
62
Mentor
Sikora, Sanja
Neposredni voditelj
Kajić, Sanja
Ključne riječi
soja (Glycine max L.), kvržične bakterije, fenotipska karakterizacija sojeva, biokemijski testovi
(soybean (Glycine max L.), nodule bacteria, phenotypic characteristics of strains, biochemical tests)
Sažetak
Simbiozni odnos kvržičnih bakterija i mahunarki ima važnu ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji. Veliku važnost ima odabir sojeva koji su otporni na stresne uvjete u tlu. Danas se sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim uvjetima te je od velike važnosti selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija, kako bi predsjetvena bakterizacija sjemena mahunarki bila uspješna. Glavni cilj rada je utvrditi fenotipske karakteristike sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz kvržica soje u uvjetima koji su izvan optimalnih vrijednosti za njihov rast. Sposobnost rasta sojeva istražen je na različitim pH vrijednostima, temperaturama, koncentracijama soli, izvorima ugljikohidrata i testirana je osjetljivost na određene antibiotike. Provedena su oksidaza, ureaza, i katalaza testovi, ispitana je mobilnost fosfata, sposobnost korištenja citrata te hidroliza škroba. Istražene su morfološke karakteristike izolata, te otpornost na fitopatogene gljive iz roda Phomopsis. Uzorci tla za izolaciju sojeva su prikupljeni s područja Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske i Vukovarsko – srijemske županije. Istraživanjem je obuhvaćeno 18 izolata simbioznih fiksatora dušika soje, te pet tipskih i jedan referenti soj. Utvrđeno je da su svi ispitani izolati gram negativne, štapićaste bakterije koje ne sadrže kapsule. Rezultati su pokazali da većina ispitanih izolata tolerira rast u lužnatim i kiselim sredinama te mogu rasti na temperaturi od 37 °C. Svi izolati pokazali su dobar rast na različitim izvorima ugljikohidrata (galaktoza, laktoza, dekstroza, saharoza, maltoza, rafinoza i fruktoza), dok su referentni sojevi većinom pokazali znatno slabiji rast. Izolati sa područja Koprivničko – križevačke županije jedini su pokazali mogućnost rasta na podlogama koje sadrže značajno povećani sadržaj soli (1 %, 2 % i 3 % NaCl-a). Oksidaza testom dokazano je da 40 % izolata posjeduje enzim citokromoksidazu. Sve bakterije koje posjeduju enzim citokromoksidazu koriste kisik kao terminalni akceptor elektrona u disanju. Sposobnost hidrolize škroba pokazalo je 60 % ispitanih izolata. Jedan od osnovnih problema koji donosi povećanje površina i intenzivna proizvodnje soje svakako je problem bolesti i to prije svega bolesti uzrokovanih fitopatogenim gljivama na koje otpada oko 80 % svih bolesti soje. U istraživanju antagonističke aktivnosti izolata prema pojedinim gljivama 6 od 18 izolata pokazalo otpornost na fitopatogene gljive iz roda Phomopsis. Dobiveni rezultati ukazuju na značaj selekcije autohtonih sojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb