Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024287

Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum


Crkvenac, Maja
Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek, Osijek


CROSBI ID: 1024287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum
(Examination of Traditional Apple Varieties on the Infection with Penicillium expansum Fungi)

Autori
Crkvenac, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
37

Mentor
Kovač, Tihomir ; Lončarić, Ante

Ključne riječi
jabuke ; mikotoksini ; patulin ; Penicillium expansum ; polifenoli
(apples ; mycotoxin ; patulin ; Penicillium expansum ; polyphenols)

Sažetak
Jabuke pripadaju skupini voća koja je najpodložnija kontaminaciji s plijesni P. expansum. Posljedice zaraze se ogledaju u skraćenom roku trajanja i ekonomskim gubicima, a kontaminacija plodova ovom plijesni uzrokuje i akumulaciju mikotoksina patulina u plodovima, čiji utjecaj na zdravlje ljudi još nije potpuno razjašnjen. Trenutno u svijetu ne postoje zadovoljavajuća rješenja za smanjenje koncentracije patulina u jabukama i proizvodima od jabuka. Međutim, u usporedbi s komercijalnim sortama jabuka, tradicionalne sorte posjeduju veće udjele polifenolnih spojeva, važnih čimbenika u obrani biljke od stresnih uvjeta, veću antioksidacijsku aktivnost te genski profil koji ih čini otpornijim na klimatske uvjete, biljne bolesti i ostale oblike abiotskog stresa. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti otpornost tradicionalnih sorti jabuka ‘Lijepocijetka’, ‘Bobovac’, ‘Božičnica’ i ‘Zlatna zimska parmenka’ na zarazu s plijesni P. expansum i produkciju patulina te odrediti potencijalne razlike, ovisno o sorti i određenom polifenolnom profilu sorti jabuka. Rezultati pokazuju kako je polifenolni profil vrlo bitan za otpornost tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni P. expansum. Unatoč sličnim određenim vrijednostima ukupnog sadržaja polifenola te antioksidativne aktivnosti pojedine sorte zabilježene su razlike u porastu plijesni i produkciji patulina. Najmanja producirana koncentracija patulina zabilježena je kod sorte ‘Zlatna zimska pramenka’ koja je daleko najbogatija katehinom, ali pokazuje i vrlo visok udio ukupnih polifenola i antioksidativne aktivnosti. Navedeno upućuje da bi otpornost jabuka mogla biti modulirana sadržajem polifenola, no za uspostavljanje znanstvene tvrdnje potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Crkvenac, Maja
Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek, Osijek
Crkvenac, M. (2019) 'Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Crkvenac, Maja}, year = {2019}, pages = {37}, keywords = {jabuke, mikotoksini, patulin, Penicillium expansum, polifenoli}, title = {Ispitivanje otpornosti tradicionalnih sorti jabuka na zarazu s plijesni Penicillium expansum}, keyword = {jabuke, mikotoksini, patulin, Penicillium expansum, polifenoli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Crkvenac, Maja}, year = {2019}, pages = {37}, keywords = {apples, mycotoxin, patulin, Penicillium expansum, polyphenols}, title = {Examination of Traditional Apple Varieties on the Infection with Penicillium expansum Fungi}, keyword = {apples, mycotoxin, patulin, Penicillium expansum, polyphenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font