Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024181

Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima


Pešić, Jelena
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 1024181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima
(Perception and knowledge about food safety in restaurants)

Autori
Pešić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
45

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
bolesti uzrokovane hranom ; dobra praksa provođenja sigurnosti hrane ; ozračje sigurnosti hrane ; sigurnost hrane
(foodborne diseases ; food safety climate ; food safety culture ; food safety)

Sažetak
Bolesti koje se prenose hranom veliki su problem u svijetu, a broj oboljenja uzrokovanih kontaminiranom hranom sve više se povezuje s ugostiteljskim objektima. Ovaj rad obuhvaća istraživanje o percepciji i dobroj praksi provođenja sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima. Cilj rada bio je procijeniti percepciju i znanje zaposlenika o sigurnosti hrane te razinu higijenskog dizajna opreme ugostiteljskih objekata. Percepcija zaposlenika o komunikaciji, važnosti higijene i sigurnosti hrane, organizaciji i resursima, rizicima na radnom mjestu te vođenju dokumentacije i čišćenju je zadovoljavajuća kao i razina higijenskog dizajna opreme, unatoč malom postotku nezadovoljstva u nekim segmentima percepcije o sigurnosti hrane. Rezultati ukupnog znanja svih ispitanika (99) u 18 ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske iznosio je 65 %. Najbolje znanje pokazalo se u području čišćenja i hlađenja (78 % i 71 %), dok su niži rezultati postignuti u području općeg znanja, križne kontaminacije i toplinske obrade (62% i 59 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pešić, Jelena
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Pešić, J. (2019) 'Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}i\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {bolesti uzrokovane hranom, dobra praksa provo\djenja sigurnosti hrane, ozra\v{c}je sigurnosti hrane, sigurnost hrane}, title = {Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima}, keyword = {bolesti uzrokovane hranom, dobra praksa provo\djenja sigurnosti hrane, ozra\v{c}je sigurnosti hrane, sigurnost hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}i\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {foodborne diseases, food safety climate, food safety culture, food safety}, title = {Perception and knowledge about food safety in restaurants}, keyword = {foodborne diseases, food safety climate, food safety culture, food safety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font