Pregled bibliografske jedinice broj: 1024181
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 1024181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Percepcija i znanje o sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima
(Perception and knowledge about food safety in restaurants)
Autori
Pešić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
45
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
bolesti uzrokovane hranom ; dobra praksa provođenja sigurnosti hrane ; ozračje sigurnosti hrane ; sigurnost hrane
(foodborne diseases ; food safety climate ; food safety culture ; food safety)
Sažetak
Bolesti koje se prenose hranom veliki su problem u svijetu, a broj oboljenja uzrokovanih kontaminiranom hranom sve više se povezuje s ugostiteljskim objektima. Ovaj rad obuhvaća istraživanje o percepciji i dobroj praksi provođenja sigurnosti hrane u ugostiteljskim objektima. Cilj rada bio je procijeniti percepciju i znanje zaposlenika o sigurnosti hrane te razinu higijenskog dizajna opreme ugostiteljskih objekata. Percepcija zaposlenika o komunikaciji, važnosti higijene i sigurnosti hrane, organizaciji i resursima, rizicima na radnom mjestu te vođenju dokumentacije i čišćenju je zadovoljavajuća kao i razina higijenskog dizajna opreme, unatoč malom postotku nezadovoljstva u nekim segmentima percepcije o sigurnosti hrane. Rezultati ukupnog znanja svih ispitanika (99) u 18 ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske iznosio je 65 %. Najbolje znanje pokazalo se u području čišćenja i hlađenja (78 % i 71 %), dok su niži rezultati postignuti u području općeg znanja, križne kontaminacije i toplinske obrade (62% i 59 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija