Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024180

Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku


Maras; Marta
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1024180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from nettle (Urtica dioica) leaves)

Autori
Maras ; Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2019

Stranica
46

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
kopriva, ASE ekstrakcija, ukupni fenoli, karotenoidi, klorofili
(: stinging nettle, ASE extraction, total phenols, carotenoids, chlorophylls)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz listova koprive (Urtica dioica L.) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE). Uz etanol kao ekstrakcijsko otapalo, ispitivani su sljedeći parametri ekstrakcije: (i) statičko vrijeme ekstrakcije (5 i 10 min) ; (ii) broj ciklusa ekstrakcije (1, 2, 3 i 4 ciklusa) ; te (iii) temperatura (20 i 50 °C). U dobivenim ekstraktima provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola, karotenoida te klorofila a i b. Rezultati istraživanja su pokazali kako sva tri varirana parametra značano utječu na masene udjele ispitivanih spojeva (p ≤ 0, 01). Maseni udjeli ukupnih fenola određeni su u rasponu 106, 44 do 739, 72 mg 100 g-1, klorofila a od 116, 44 do 490, 42 mg 100 g-1, klorofila b od 44, 88 do 166, 85 mg g-1 te karotenoida od 36, 62 do 133, 99 mg 100 g-1. Najveći prinosi dobiveni su pri sljedećim uvjetima ekstrakcije: ukupni fenoli, karotenoidi i klorofil a pri temperaturi 50 °C i 4 ekstrakcijska ciklusa od 10 min ; klorofil b pri temperaturi ekstrakcije od 50 °C, 3 ekstrakcijska ciklusa od 10 min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maras; Marta
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Maras & Marta (2019) 'Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {46}, keywords = {kopriva, ASE ekstrakcija, ukupni fenoli, karotenoidi, klorofili}, title = {Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povi\v{s}enom tlaku}, keyword = {kopriva, ASE ekstrakcija, ukupni fenoli, karotenoidi, klorofili}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {46}, keywords = {: stinging nettle, ASE extraction, total phenols, carotenoids, chlorophylls}, title = {Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from nettle (Urtica dioica) leaves}, keyword = {: stinging nettle, ASE extraction, total phenols, carotenoids, chlorophylls}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font