Pregled bibliografske jedinice broj: 1024180
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1024180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from nettle (Urtica dioica) leaves)
Autori
Maras ; Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
46
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Ključne riječi
kopriva, ASE ekstrakcija, ukupni fenoli, karotenoidi, klorofili
(: stinging nettle, ASE extraction, total phenols, carotenoids, chlorophylls)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz listova koprive (Urtica dioica L.) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE). Uz etanol kao ekstrakcijsko otapalo, ispitivani su sljedeći parametri ekstrakcije: (i) statičko vrijeme ekstrakcije (5 i 10 min) ; (ii) broj ciklusa ekstrakcije (1, 2, 3 i 4 ciklusa) ; te (iii) temperatura (20 i 50 °C). U dobivenim ekstraktima provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola, karotenoida te klorofila a i b. Rezultati istraživanja su pokazali kako sva tri varirana parametra značano utječu na masene udjele ispitivanih spojeva (p ≤ 0, 01). Maseni udjeli ukupnih fenola određeni su u rasponu 106, 44 do 739, 72 mg 100 g-1, klorofila a od 116, 44 do 490, 42 mg 100 g-1, klorofila b od 44, 88 do 166, 85 mg g-1 te karotenoida od 36, 62 do 133, 99 mg 100 g-1. Najveći prinosi dobiveni su pri sljedećim uvjetima ekstrakcije: ukupni fenoli, karotenoidi i klorofil a pri temperaturi 50 °C i 4 ekstrakcijska ciklusa od 10 min ; klorofil b pri temperaturi ekstrakcije od 50 °C, 3 ekstrakcijska ciklusa od 10 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Danijela Bursać Kovačević
(mentor)