Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024046

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobioloških svojstava smoothijea


Burcar, Dea
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobioloških svojstava smoothijea, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1024046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobioloških svojstava smoothijea
(The effect of high-pressure processing on physical and microbiological properties of smoothie)

Autori
Burcar, Dea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
65

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Neposredni voditelj
Škegro, Marko

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, smoothie, fizikalna svojstva, mikrobiološka svojstva, stabilnost
(high hydrostatic pressure, smoothie, physical properties, microbiological properties, stability)

Sažetak
Smoothie je nutritivno vrijedan proizvod, čija popularnost neprekidno raste. U radu su praćene promjene fizikalnih (boja, apsorbancija, gustoća, pH, prividna viskoznost, raspodjela veličine čestica) i mikrobioloških svojstava nakon obrade visokim hidrostatskim tlakom (150, 300, 450 MPa) i vremena obrade 3, 9 i 15 minuta smoothieja primjenom filtera 0, 3 i 0, 5 mm. Osim izravnog mjerenja, korištena je i blisko infracrvena (NIR) spektroskopija. Za obradu podataka NIR spektara upotrijebljena je analiza glavnih komponenti, na temelju čega su se pomoću umjetnih neuronskih mreža predviđala spomenuta fizikalna svojstva u uzorcima. Procesni parametri pokazuju statistički značajan utjecaj na promjenu svih fizikalnih svojstava. Smoothie dobiven promjerom filtera 0, 3 mm pokazuje veću stabilnost te se vrijednosti indeksa stabilnosti smoothieja (ISS) kreću između 50 i 750 sati. Na povećanje vrijednosti indeksa stabilnosti smoothieja (ISS) utječe primijenjeni tlak (450 MPa) i interval raspodjele veličine čestica između 0, 48 – 1, 44 µm s prihvatljivom mikrobiološkom održivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-4006 - Primjena visokog hidrostatskog tlaka u proizvodnji funkcionalnih sokova na bazi voća i povrća (HIGHPRESS-JUICE) (Ježek, Damir, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Marko Škegro (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Burcar, Dea
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobioloških svojstava smoothijea, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Burcar, D. (2019) 'Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobioloških svojstava smoothijea', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Burcar, Dea}, year = {2019}, pages = {65}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, smoothie, fizikalna svojstva, mikrobiolo\v{s}ka svojstva, stabilnost}, title = {Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih i mikrobiolo\v{s}kih svojstava smoothijea}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, smoothie, fizikalna svojstva, mikrobiolo\v{s}ka svojstva, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Burcar, Dea}, year = {2019}, pages = {65}, keywords = {high hydrostatic pressure, smoothie, physical properties, microbiological properties, stability}, title = {The effect of high-pressure processing on physical and microbiological properties of smoothie}, keyword = {high hydrostatic pressure, smoothie, physical properties, microbiological properties, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font