Pregled bibliografske jedinice broj: 1023889
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
(Meat quality of Banija spotted fattening pigs in semi-outdoor rearing system)
Autori
Petričević, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Luković, Zoran
Ključne riječi
banijska šara svinja, tradicijski proizvodi, pH, boja mesa, gubitak mesnog soka
(Banija spotted pig, traditional products, pH, meat colour, drip loss)
Sažetak
Banijska šara svinja je hrvatska autohtona pasmina svinja koja se uzgaja na području Banovine, a u prošlosti je bila jedna od najvažnijih pasmina svinja za preradu u suhomesnate proizvode i trajne kobasice. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda veliku važnost igra kakvoća mesa. Kakvoća svinjskog mesa je varijabilno svojstvo na koje utječu različiti čimbenici kao što su genotip, spol, dob, hranidba, način držanja, postupci sa životinjama prije klanja, anatomska pozicija mišića i drugi. Unutar najvažnijih pokazatelja kakvoće mesa jesu pH vrijednost, boja mesa i sposobnost vezanja vode. Cij ovog diplomskog rada je bio utvrditi najvažnija svojstva kakvoće mesa tovljenika banijske šare svinje iz poluotvorenog sustava držanja. Utvrđena je srednja vrijednost pH1 od 6, 32 ± 0, 07 te pH24 od 5, 49 ± 0, 04 za musculus longissimus dorsi (MLD), 5, 46 ± 0, 04 za musculus semimembranosus (MS) i 5, 56 ± 0, 05 za musculus gluteus (MG). Boja mesa MLD-a za parameter L* iznosi 51, 25 ± 2, 43, za parametar a* iznosi 19, 27 ± 1, 57, a za parametar b* iznosi 6, 69 ± 0, 45. Gubitak mesnog soka nakon 24 sata je 5, 76 ± 2, 18 %, a nakon 48 sati 7, 02 ± 1, 94 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)