Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023889

Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja


Petričević, Dominik
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1023889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja
(Meat quality of Banija spotted fattening pigs in semi-outdoor rearing system)

Autori
Petričević, Dominik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Luković, Zoran

Ključne riječi
banijska šara svinja, tradicijski proizvodi, pH, boja mesa, gubitak mesnog soka
(Banija spotted pig, traditional products, pH, meat colour, drip loss)

Sažetak
Banijska šara svinja je hrvatska autohtona pasmina svinja koja se uzgaja na području Banovine, a u prošlosti je bila jedna od najvažnijih pasmina svinja za preradu u suhomesnate proizvode i trajne kobasice. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda veliku važnost igra kakvoća mesa. Kakvoća svinjskog mesa je varijabilno svojstvo na koje utječu različiti čimbenici kao što su genotip, spol, dob, hranidba, način držanja, postupci sa životinjama prije klanja, anatomska pozicija mišića i drugi. Unutar najvažnijih pokazatelja kakvoće mesa jesu pH vrijednost, boja mesa i sposobnost vezanja vode. Cij ovog diplomskog rada je bio utvrditi najvažnija svojstva kakvoće mesa tovljenika banijske šare svinje iz poluotvorenog sustava držanja. Utvrđena je srednja vrijednost pH1 od 6, 32 ± 0, 07 te pH24 od 5, 49 ± 0, 04 za musculus longissimus dorsi (MLD), 5, 46 ± 0, 04 za musculus semimembranosus (MS) i 5, 56 ± 0, 05 za musculus gluteus (MG). Boja mesa MLD-a za parameter L* iznosi 51, 25 ± 2, 43, za parametar a* iznosi 19, 27 ± 1, 57, a za parametar b* iznosi 6, 69 ± 0, 45. Gubitak mesnog soka nakon 24 sata je 5, 76 ± 2, 18 %, a nakon 48 sati 7, 02 ± 1, 94 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Petričević, Dominik
Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Petričević, D. (2019) 'Kakvoća mesa tovljenika banijske šare iz poluotvorenog sustava držanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Dominik}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {banijska \v{s}ara svinja, tradicijski proizvodi, pH, boja mesa, gubitak mesnog soka}, title = {Kakvo\'{c}a mesa tovljenika banijske \v{s}are iz poluotvorenog sustava dr\v{z}anja}, keyword = {banijska \v{s}ara svinja, tradicijski proizvodi, pH, boja mesa, gubitak mesnog soka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petri\v{c}evi\'{c}, Dominik}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {Banija spotted pig, traditional products, pH, meat colour, drip loss}, title = {Meat quality of Banija spotted fattening pigs in semi-outdoor rearing system}, keyword = {Banija spotted pig, traditional products, pH, meat colour, drip loss}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font