Pregled bibliografske jedinice broj: 1023862
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1023862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka
(Mares milk through an assortment of desserts)
Autori
Janković, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
40
Mentor
Gregić, Maja
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; sastav ; pasmine ; čokolada ; sladoled
(mare's milk ; composition ; breed ; chocolate ; ice cream)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je upoznati se s tehnologijom proizvodnje kobiljeg mlijeka, pasminskim sastavom konja, upoznati tehnologiju prerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka te kreirati vlastiti prehrambeni proizvod. Kobilje mlijeko ima određene specifičnosti, posebice u odnosu na mlijeko drugih vrsta domaćih životinja. Bogato je vitaminima i mineralima. Ima nizak udio mliječne masti te visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina. Ima važna hranidbena i terapeutska svojstva, koja vrlo povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Osim u prehrambenoj industriji ima važnu ulogu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega je bilo osobito važno u proteklim stoljećima kada farmaceutska industrija nije bila razvijena kao danas. Danas se u farmaceutskoj industriji najčešće koristi kao preventivna terapija koja se dobiva regeneriranjem kobiljeg mlijeka u prahu. Najveći dio prerade mlijeka kopitara je u kozmetičke pripravke kao što su sapuni, šamponi, balzami i losioni za tijelo, kreme, maske za lice i kupke. Osim kozmetičkih proizvoda, može se preraditi i u prehrambene proizvode (likeri, čokolade). Jako malo mlijeka kopitara se preradi u proizvode namijenjene konzumaciji, kao što je čokolada, sladoled. Razvojem suvremenog društva i povećanjem svijesti o zdravlju i prehrani, zbog svojih nutritivno vrijednih sastojaka, čokolada postaje vrijedan proizvod u kojem je identificirano više od 800 različitih sastojaka. Danas dio hladnokrvnih pasmina svoju revitalizaciju pronalazi dijelom i u proizvodnji mlijeka. Hladnokrvne kobile pogodne su za proizvodnju mlijeka zbog svoje veličine i mirnog temperamenta te redovite reprodukcije. Ekonomska dobit proizvodnje mlijeka od hladnokrvnih pasmina konja bi mogla pozitivno utjecati na trenutno stanje u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija