Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023862

Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka


Janković, Katarina
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1023862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka
(Mares milk through an assortment of desserts)

Autori
Janković, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
40

Mentor
Gregić, Maja

Ključne riječi
kobilje mlijeko ; sastav ; pasmine ; čokolada ; sladoled
(mare's milk ; composition ; breed ; chocolate ; ice cream)

Sažetak
Cilj diplomskog rada je upoznati se s tehnologijom proizvodnje kobiljeg mlijeka, pasminskim sastavom konja, upoznati tehnologiju prerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda od kobiljeg mlijeka te kreirati vlastiti prehrambeni proizvod. Kobilje mlijeko ima određene specifičnosti, posebice u odnosu na mlijeko drugih vrsta domaćih životinja. Bogato je vitaminima i mineralima. Ima nizak udio mliječne masti te visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina. Ima važna hranidbena i terapeutska svojstva, koja vrlo povoljno djeluju na zdravlje ljudi. Osim u prehrambenoj industriji ima važnu ulogu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava, zbog čega je bilo osobito važno u proteklim stoljećima kada farmaceutska industrija nije bila razvijena kao danas. Danas se u farmaceutskoj industriji najčešće koristi kao preventivna terapija koja se dobiva regeneriranjem kobiljeg mlijeka u prahu. Najveći dio prerade mlijeka kopitara je u kozmetičke pripravke kao što su sapuni, šamponi, balzami i losioni za tijelo, kreme, maske za lice i kupke. Osim kozmetičkih proizvoda, može se preraditi i u prehrambene proizvode (likeri, čokolade). Jako malo mlijeka kopitara se preradi u proizvode namijenjene konzumaciji, kao što je čokolada, sladoled. Razvojem suvremenog društva i povećanjem svijesti o zdravlju i prehrani, zbog svojih nutritivno vrijednih sastojaka, čokolada postaje vrijedan proizvod u kojem je identificirano više od 800 različitih sastojaka. Danas dio hladnokrvnih pasmina svoju revitalizaciju pronalazi dijelom i u proizvodnji mlijeka. Hladnokrvne kobile pogodne su za proizvodnju mlijeka zbog svoje veličine i mirnog temperamenta te redovite reprodukcije. Ekonomska dobit proizvodnje mlijeka od hladnokrvnih pasmina konja bi mogla pozitivno utjecati na trenutno stanje u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Gregić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Katarina
Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku, Osijek
Janković, K. (2019) 'Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {40}, keywords = {kobilje mlijeko, sastav, pasmine, \v{c}okolada, sladoled}, title = {Slatki prehrambeni proizvodi od kobiljeg mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, sastav, pasmine, \v{c}okolada, sladoled}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Katarina}, year = {2019}, pages = {40}, keywords = {mare's milk, composition, breed, chocolate, ice cream}, title = {Mares milk through an assortment of desserts}, keyword = {mare's milk, composition, breed, chocolate, ice cream}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font