Pregled bibliografske jedinice broj: 1023740
Utjecaj karakteristika trase na robusnost voznog reda tramvaja
Utjecaj karakteristika trase na robusnost voznog reda tramvaja, 2019., diplomski rad, diplomski, Građevinski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj karakteristika trase na robusnost voznog reda tramvaja
(Effect of tram route characteristics on timetable robustness)
Autori
Zeljko, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Građevinski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2019
Stranica
50 stranica + 3 tablična priloga + 25 grafičkih priloga
Mentor
Ahac, Maja
Ključne riječi
tramvajski sustav, terenska mjerenja, brzina putovanja, vrijeme putovanja
(tram system, field measurements, travel speed, travel time)
Sažetak
U radu je procijenjena robusnost voznog reda tramvaja na odabranim dionicama mreže tramvajskog sustava Grada Zagreba. Primijenjena je grafo-analitička metoda koja podrazumijeva izradu i analizu dijagrama put - vrijeme definiranih temeljem rezultata terenskih mjerenja vremena putovanja. Vrijeme putovanja mjereno je tijekom radnih dana, u četiri razdoblja, duž 20 km kolosijeka. Promatrala su se četiri osnovna tipa kolosijeka: u cestovnom ili zasebnom tijelu te u užem ili širem gradskom području. Između 65 stanica duž mjernih dionica identificirane su brzine slobodnog toka, prosječna brzina vožnje kada se tramvaj zaustavlja na stajalištima te prosječna brzina putovanja kada se tramvaj zaustavlja na semaforiziranim raskrižjima i stajalištima. Međusobno su uspoređene prosječne brzine putovanja određene na osnovu terenskih mjerenja vremena vožnje i voznog reda. Analiza je pokazala da tip trase kolosijeka ima znatan utjecaj na ostvarivu brzinu vožnje te da je važećim voznim redom predviđeno dulje vrijeme putovanja između stanica od realno ostvarenog. To ga, u analiziranim uvjetima, čini zadovoljavajuće otpornim na nepredvidive prekide toka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Građevinarstvo