Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023716

Mjerenje mutnoće vode


Zrno, Marko
Mjerenje mutnoće vode, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


CROSBI ID: 1023716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mjerenje mutnoće vode
(Measurement of water turbidity)

Autori
Zrno, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Ljubas, Davor

Ključne riječi
mutnoća ; turbidimetrija ; suspendirane tvari ; boja ; spektrofotometrija ; koagulacija ; flokulacija
(turbidity ; total suspended solids ; true color ; apparant color ; coagulation ; flocculation)

Sažetak
U radu su praćeni neki od parametara ključnih za određivanje kvalitete vode te postupci predobrade vode. Praćenje i kontroliranje kvalitete vode je od iznimne važnosti, posebno u današnje vrijeme kada su potrebe za pitkom vodom na vrhuncu, a svjedočimo svakodnevnim onečišćenjem vode uslijed ljudskog djelovanja. Uz pomoć parametara poput mutnoće, boje i ukupnog sadržaja suspendiranih tvari može se procijeniti kvaliteta vode. Uzrok mutnoće su suspendirane i koloidne tvari u vodi koji uzrokuju raspršenje zračenja prilikom prolaska kroz uzorak. Moderna metoda mjerenja mutnoće se naziva turbidimetrija i izražava se u jedinicama NTU. Smatra se da je voda s mutnoćom manjom od 45 NTU dobre kvalitete za piće. Ukupni sadržaj suspendiranih tvari nam govori o prisutnosti suspendiranih tvari u uzorku i izražava se u mg (suspendirane tvari) / L (uzorka). Prilikom mjerenja boje (spektrofotometrija) mora se obratiti pozornost na dva pojma : prava i prividna boja. Uzrok prividne boje su otopljene tvari, suspendirane i koloidne čestice, dok su uzrok prave boje samo otopljene tvari, te je prilikom mjerenja prave boje potrebno profiltrirati uzorak kako bi se uklonile suspendirane i koloidne čestice. Procesi predobrade vode služe za pripremanje vode na zadovoljavajuću kvalitetu. U radu su provedeni procesi koagulacije, flokulacije, taloženja i filtracije i pokazano je da se s optimalnom dozom koagulanta mogu postići odlični rezultati u poboljšanju kvalitete vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Ljubas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zrno, Marko
Mjerenje mutnoće vode, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
Zrno, M. (2019) 'Mjerenje mutnoće vode', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrno, Marko}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {mutno\'{c}a, turbidimetrija, suspendirane tvari, boja, spektrofotometrija, koagulacija, flokulacija}, title = {Mjerenje mutno\'{c}e vode}, keyword = {mutno\'{c}a, turbidimetrija, suspendirane tvari, boja, spektrofotometrija, koagulacija, flokulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrno, Marko}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {turbidity, total suspended solids, true color, apparant color, coagulation, flocculation}, title = {Measurement of water turbidity}, keyword = {turbidity, total suspended solids, true color, apparant color, coagulation, flocculation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font