Pregled bibliografske jedinice broj: 1023716
Mjerenje mutnoće vode
Mjerenje mutnoće vode, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
CROSBI ID: 1023716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjerenje mutnoće vode
(Measurement of water turbidity)
Autori
Zrno, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Ljubas, Davor
Ključne riječi
mutnoća ; turbidimetrija ; suspendirane tvari ; boja ; spektrofotometrija ; koagulacija ; flokulacija
(turbidity ; total suspended solids ; true color ; apparant color ; coagulation ; flocculation)
Sažetak
U radu su praćeni neki od parametara ključnih za određivanje kvalitete vode te postupci predobrade vode. Praćenje i kontroliranje kvalitete vode je od iznimne važnosti, posebno u današnje vrijeme kada su potrebe za pitkom vodom na vrhuncu, a svjedočimo svakodnevnim onečišćenjem vode uslijed ljudskog djelovanja. Uz pomoć parametara poput mutnoće, boje i ukupnog sadržaja suspendiranih tvari može se procijeniti kvaliteta vode. Uzrok mutnoće su suspendirane i koloidne tvari u vodi koji uzrokuju raspršenje zračenja prilikom prolaska kroz uzorak. Moderna metoda mjerenja mutnoće se naziva turbidimetrija i izražava se u jedinicama NTU. Smatra se da je voda s mutnoćom manjom od 45 NTU dobre kvalitete za piće. Ukupni sadržaj suspendiranih tvari nam govori o prisutnosti suspendiranih tvari u uzorku i izražava se u mg (suspendirane tvari) / L (uzorka). Prilikom mjerenja boje (spektrofotometrija) mora se obratiti pozornost na dva pojma : prava i prividna boja. Uzrok prividne boje su otopljene tvari, suspendirane i koloidne čestice, dok su uzrok prave boje samo otopljene tvari, te je prilikom mjerenja prave boje potrebno profiltrirati uzorak kako bi se uklonile suspendirane i koloidne čestice. Procesi predobrade vode služe za pripremanje vode na zadovoljavajuću kvalitetu. U radu su provedeni procesi koagulacije, flokulacije, taloženja i filtracije i pokazano je da se s optimalnom dozom koagulanta mogu postići odlični rezultati u poboljšanju kvalitete vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
Profili:
Davor Ljubas
(mentor)