Pregled bibliografske jedinice broj: 1023664
Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja
Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja // Medicina Fluminensis, 55 (2019), 4; 350-360 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1023664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost i kinetička analiza tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta biljnih ulja
(Antioxidant activity and kinetic analysis of tocopherol extract obtained from different types of vegetable oils)
Autori
Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor
Izvornik
Medicina Fluminensis (1847-6864) 55
(2019), 4;
350-360
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; DPPH˙ ; kinetička analiza ; TEAC ; tokoferoli ; biljno ulje
(antioxidant activity ; DPPH˙ ; kinetic analysis ; TEAC ; tocopherols ; vegetable oils)
Sažetak
Cilj: Utvrditi razliku u antioksidativnoj aktivnosti maslinovog, suncokretovog, bučinog i crnog ulja i njihovih tokoferolnih ekstrakata te proučiti kinetiku i mehanizam reakcije između slobodnih radikala i antioksidanasa. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost ulja i tokoferolnih ekstrakata mjerena je spektrofotometrijski uz uporabu DPPH˙ (2, 2-difenil-1-pikril-hidrazil) dok je Trolox ekvivalent, poslužio kao referentni standard za kvantifikaciju rezultata dobivenih DPPH˙ testom. Pomoću kinetičkih monofaznih i bifaznih matematičkih modela procijenjena je i analizirana inhibicija signala DPPH˙. Rezultati: Vrijednost TEAC ukazuje da maslinovo i suncokretovo ulje (2, 16 mmol/L) posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost u odnosu na crno (1, 85 mmol/L) i bučino ulje (1, 68 mmol/L) a ujedno i intenzivniju inhibiciju DPPH˙ radikala. Tokoferolni ekstrakti imaju puno slabiji antioksidativni učinak od analiziranih biljnih ulja pri čemu je najdjelotvorniji ekstrakt suncokretova ulja koji čini 22, 1% antioksidativne aktivnosti ulja a najslabiji ekstrakt bučina ulja sa samo 13, 9%. Nestanak DPPH˙ radikala u uzorcima ulja odvija se u dva susljedna koraka, početnog eksponencijalnog koji se odvija unutar 7 min reakcije, ovisno o vrsti ulja i drugog sporog gdje su promjene proporcionalne s vremenom. Kod tokoferolnih ekstrakata brzi korak reakcije nije uočen ukazujući time da se reakcija odvija mehanizmom kinetike prvog reda. Zaključak: Rezultati ukazuju da biljna ulja imaju jači učinak u inhibiciji radikala u odnosu na tokoferolne ekstrakte pa se njihovom pravilnom konzumacijom potpomaže organizmu u „borbi“ protiv slobodnih radikala. Zapravo, najvažniji dio antioksidacijskog sustava obrane organizma od slobodnih radikala čini sinergističko djelovanje antioksidanasa, odnosno antioksidansi u sinergiji imaju jači učinak nego sumarni učinak svih pojedinačnih antioksidanasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Scopus