Pregled bibliografske jedinice broj: 1023654
Energetski gelovi i pločice – nutritivne karakteristike i primjena
Energetski gelovi i pločice – nutritivne karakteristike i primjena, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1023654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetski gelovi i pločice – nutritivne karakteristike i primjena
(Energy Gels and Bars – Nutritional Characteristics and Applications)
Autori
Damjanović, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
energetski gelovi ; energetske pločice ; sportska izvedba ; malnutricija ; osobe starije životne dobi
(energy gels ; energy bars ; sports performance ; malnutrition ; elderly)
Sažetak
Energetski gelovi i pločice su proizvodi koji su prvenstveno namijenjeni sportašima. Razvijeni su kao praktični načini nadoknade energije prije i za vreme tjelesne aktivnosti. Ugljikohidrati, u različitim kombinacijama čine osnovu ovih proizvoda, no mogu sadržavati i druge tvari poput vitamina koji ubrzavaju stanični metabolizam ili pak kofeina koji utječe na izdržljivost. Baza energetskih gelova je maltodekstroza i značajne količine elektrolita, pa su i dobar način nadoknade istih za vrijeme dugotrajnih aktivnosti. Energetske pločice u svom sastavu imaju i masti, a s obzirom da najviše podsjećaju na uobičajenu hranu sve su popularniji među potrošačima, neovisno o tome jesu li tjelesno aktivni ili ne. Zbog visokog sadržaja energije u maloj količini proizvoda potrebno je osvijestiti potrošače kako energetske pločice mogu značajno povećati dnevni energetski unos i rezultirati povećanjem tjelesne mase. Energetski gelovi i pločice se sve češće ispituju u kontekstu alternativnih enteralnih pripravaka, odnosno kao moguća rješenja za prevenciju malnutricije, posebice kod osoba starije životne dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam