Pregled bibliografske jedinice broj: 1023630
Karakteristike prehrane pacijenata s nealkoholnom masnom bolesti jetre i arterijskom hipertenzijom
Karakteristike prehrane pacijenata s nealkoholnom masnom bolesti jetre i arterijskom hipertenzijom, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1023630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike prehrane pacijenata s nealkoholnom masnom bolesti jetre i arterijskom hipertenzijom
(Dietary Characteristics of Patients With Non- Alcoholic Fatty Liver Disease and Arterial Hypertension)
Autori
Mandarić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
45
Mentor
Banjari, Ines
Neposredni voditelj
Savić, Željka
Ključne riječi
Nealkoholna masna jetra ; prehrana ; jednostavni ugljikohidrati ; metabolički rizici ; životne navike
(Nonalcoholic Fatty Liver Disease ; Diet ; Simple Carbohydrates ; Metabolic Risks ; Lifestyle)
Sažetak
Nealkoholna masna jetra (NAFLD) jedna je od komponenti metaboličkog sindroma, koju često prate pretilost, dijabetes tipa 2 i hipertenziju. Prevalencija NAFLD-a pa tako i opterećenje na zdravstveni sustav i društvo u cjelini raste zbog rastućih prevalencija pretilosti i DMT2. Cilj je bio utvrditi razlikuje li se prehrana NAFLD pacijenata od zdravih odraslih osoba te u kojoj mjeri je u skladu s preporukama za prehranu kod NAFLD-a. Istraživanjem je obuhvaćeno 13 zdravih i sedam NAFLD pacijenata regrutiranih u Kliničkom centru Vojvodine. NAFLD pacijenti su u manjem broju pušači i češće izbjegavaju alkohol, no konzumiraju manje kave i dolazi do pada u fizičkoj aktivnosti nakon postavljanja dijagnoze NAFLD-a. Također, značajno češće izbjegavaju određenu hranu (P=0, 022). Energija iz hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima zadovoljava 63, 2 % dnevnih preporuka, a posebno zabrinjava omjer mono i polisaharida od 5, 14. Unos monosahardia iz ove hrane povezan je s višim vrijednostima alanin aminotransferaze (r=0, 786). Nije utvrđen negativan utjecaj NAFLD-a na psihofizičko stanje oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu. Rezultati naglašavaju potrebu edukacije oboljelih o izvorima i kvaliteti ugljikohidrata u hrani na kojoj bi trebali bazirati svoju prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
Napomena
Istraživanje (regrutacija ispitanika) je napravljenja za vrijeme CEEPUS studentske razmjene na Kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad.