Pregled bibliografske jedinice broj: 1023623
Karakteristike trudnoće, ishod poroda i prehrana u trudnoći kao modulatori rizika u djece u dobi od 7 godina – kohortna studija
Karakteristike trudnoće, ishod poroda i prehrana u trudnoći kao modulatori rizika u djece u dobi od 7 godina – kohortna studija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1023623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike trudnoće, ishod poroda i prehrana u trudnoći kao modulatori rizika u djece u dobi od 7 godina – kohortna studija
(Pregnancy Characteristics and Outcomes and Diet During Pregnancy as Risk Modulators in Children at the Age of 7 – Cohort Study)
Autori
Posavec, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
50
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kohortna studija ; trudnoća ; sedmogodišnja djeca ; stanje uhranjenosti ; kardiometabolički rizik
(Cohort study ; pregnancy ; 7 year old children ; state of nourishment ; cardiometabolic risk)
Sažetak
Trudnoća predstavlja kritični prozor za rast i razvoj djeteta tijekom odrastanja. Analizirano je 28 parova majka-dijete (kohortna studija) s ciljem utvrđivanja uloge trudnoće i prehrane tijekom trudnoće na stanje uhranjenosti djeteta u dobi od 7 godina. Majke su regrutirane u prvom tromjesečju trudnoće i praćene kroz cijelu trudnoću i 6 tjedana post partum. Antropometrijska mjerenja djece su provedena u sklopu sistematskog pregleda za polazak u školu. Viši dobitak na masi u trudnoći povezan je s višom masom djeteta u dobi od 7 godina (r=0, 393, p=0, 038), a viša masa majke prije poroda (r=0, 381, p=0, 045) i dulja gestacija (r=0, 402, p=0, 034) su povezani s višim kardiometaboličkim rizikom (CMR) djeteta. Djeca majki koje su za vrijeme trudnoće unosile više monosaharida imaju viši BMI (r=0, 464, p=0, 013) i viši opseg struka (r=0, 511, p=0, 005). Također je utvrđeno kako je viši unos ukupnih ugljikohidrata (r=0, 400, p=0, 035) i monosaharida (r=0, 503, p=0, 006) kod majke za vrijeme trudnoće povezan s većom konzumacijom žitarica kod djeteta. Upravo veća konzumacija žitarica djeteta korelira s višim opsegom struka (r=0, 477, p=0, 010) i višim CMR-om (r=0, 460, p=0, 014). Iako na malom broju parova majka-dijete, rezultati nedvojbeno potvrđuju kako određene karakteristike trudnoće, ishod poroda i prehrana u trudnoći igraju važnu ulogu u zdravlju djeteta u dobi od 7 godina. Potrebno je intenzivirati edukaciju kako bi se povećala svijest o tome da je zdrava trudnoća zdravo dijete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam