Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023622

USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA


Kelava, Ivan Aleksandar
USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA, 2019., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1023622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA
(COMPARISON OF TESTING ANTIOXIDANTS IN WINE USING ELECTROCHEMICAL METHOD OF CYCLIC VOLTAMMETRY AND CHEMICAL METHODS)

Autori
Kelava, Ivan Aleksandar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
50

Mentor
Martinez, Sanja

Ključne riječi
ciklička voltametrija ; antioksidansi ; antioksidacijski kapacitet ; askorbinska kiselina
(cyclic voltammetry ; antioxidants ; antioxidant capacity ; ascorbic acid)

Sažetak
U ovom radu ispitano je deset uzoraka vina hrvatskih proizvođača metodom cikličke voltametrije u fosfatnom puferu. Staklena ugljična elektroda korištena je kao radna elektroda, a antioksidacijski kapacitet određen ovom metodom uspoređen je s antioksidacijskim kapacitetom određenim kemijskim metodama: FRAP, ABTS i DPPH. Askorbinske kiseline, koja ima sličan mehanizam oksidacije kao i polifenolni spojevi niže molekulske mase koji u svojoj strukturi sadrže orto-dihidroksi fenolnu skupinu, korištena je kao standard za određivanje antioksidacijskog kapaciteta uzoraka vina kemijskim i elektrokemijskim metodama. Antioksidacijski kapacitet iskazan je kao ekvivalent askorbinske kiseline, izražen u jedinicama mmol AAE / 100 g uzorka. Postignuta je pozitivna, srednje jaka korelacija antioksidacijskog kapaciteta između ispitanih metoda. Kod svih metoda određivanja crna vina pokazala su značajno više vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta u odnosu na bijela i ružičasta vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Martinez (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kelava, Ivan Aleksandar
USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA, 2019., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Kelava, I. (2019) 'USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLIČKE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kelava, Ivan Aleksandar}, year = {2019}, pages = {50}, keywords = {cikli\v{c}ka voltametrija, antioksidansi, antioksidacijski kapacitet, askorbinska kiselina}, title = {USPOREDBA ISPITIVANJA ANTIOKSIDANSA U VINU ELEKTROKEMIJSKOM METODOM CIKLI\v{C}KE VOLTAMETRIJE I KEMIJSKIM MEDOTAMA}, keyword = {cikli\v{c}ka voltametrija, antioksidansi, antioksidacijski kapacitet, askorbinska kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kelava, Ivan Aleksandar}, year = {2019}, pages = {50}, keywords = {cyclic voltammetry, antioxidants, antioxidant capacity, ascorbic acid}, title = {COMPARISON OF TESTING ANTIOXIDANTS IN WINE USING ELECTROCHEMICAL METHOD OF CYCLIC VOLTAMMETRY AND CHEMICAL METHODS}, keyword = {cyclic voltammetry, antioxidants, antioxidant capacity, ascorbic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font