Pregled bibliografske jedinice broj: 1023335
Određivanje elektrokinetičkog potencijala otopine 4-hidroksibenzojeve kiseline, otopine beta-glukana i modela 4-hidroksibenzojeve kiseline i beta-glukana
Određivanje elektrokinetičkog potencijala otopine 4-hidroksibenzojeve kiseline, otopine beta-glukana i modela 4-hidroksibenzojeve kiseline i beta-glukana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 1023335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje elektrokinetičkog potencijala otopine 4-hidroksibenzojeve kiseline, otopine beta-glukana i modela 4-hidroksibenzojeve kiseline i beta-glukana
(Determination of the Electrokinetic Potential of the 4-hydroxybenzoic Acid, Beta-Glucan Solution and the 4-hydroxybenzoic Acid and Beta-Glucan Model)
Autori
Ivanković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
36
Mentor
Tomac, Ivana ; Jakobek Barron, Lidija
Ključne riječi
β-glukan ; 4-hidroksibenzojeva kiselina ; elektrokinetički potencijal ; apsorpcijski spektar
(β-glucan ; 4-hydroxybenzoic acid ; electrokinetic potential ; adsorption spectra)
Sažetak
Elektrokinetički potencijal je fizikalno svojstvo izraženo na površini makromolekule. Površina makromolekule može biti električki nabijena uslijed adsorpcije nekog iona iz otopine. Poznavanje elektrokinetičkog potencijala može omogućiti predviđanje dugoročnog najstabilnijeg ponašanja neke makromolekule. Stabilnost makromolekule ovisi o elektrokinetičkom potencijalu i naboju na njezinoj površini. Stoga je zadatak ovog diplomskog rada odrediti zeta-potencijal otopine 4-hidroksibenzojeve kiseline, otopine beta-glukana i modela 4-hidroksibenzojeve kiseline i beta-glukana kroz različiti koncentracijski raspon, a s ciljem određivanja najstabilnijeg ponašanja modela 4- hidroksibenzojeve kiseline i beta-glukana pri različitim pH vrijednostima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek