Pregled bibliografske jedinice broj: 1023136
Dva desetljeća manifestacije Ribarski dani u Kopačevu
Dva desetljeća manifestacije Ribarski dani u Kopačevu // Kopački rit - jučer, danas, sutra 2019. / Ozimec, S. ; Bogut, I. ; Bogdanović, T. ; Jurčević Agić, I. ; Rožac, V. ; Stević, F. ; Popović, Ž. ; Bolšec, B. ; Vereš, M. (ur.).
Kopačevo, 2019. str. 114-115 (predavanje, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1023136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dva desetljeća manifestacije Ribarski dani u Kopačevu
(Two decades of the Fishing days in Kopačevo)
Autori
Popović, Ana ; Popović, Željko ; Kelam, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Kopački rit - jučer, danas, sutra 2019.
/ Ozimec, S. ; Bogut, I. ; Bogdanović, T. ; Jurčević Agić, I. ; Rožac, V. ; Stević, F. ; Popović, Ž. ; Bolšec, B. ; Vereš, M. - Kopačevo, 2019, 114-115
Skup
8. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra
Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 26.09.2019. - 27.09.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
Ribarski dani u Kopačevu ; seoski turizam ; gastro turizam ; folklor ; kulturno-umjetnička društva
(Fishing Days in Kopačevo, rural tourism, gastro tourism, folklore, folklore societies)
Sažetak
Godine 1998. ribari su posljednji put povukli mreže na Sakadašu i ulov pripremili i pojeli na prvim Ribarskih danima u Kopačevu. Taj događaj izazvao je prekretnicu u gospodarstvu Kopačeva, jer su se nekadašnji ribari zbog zabrane ribolova na području Kopačkog rita bili prisiljeni orijentirati prema drugim gospodarskim granama, prvenstveno prema seoskom i gastro turizmu. Ribarske dane prepoznala je i turistička zajednica općine Bilje, koja je, uz organizatora Lovačko društvo Jelen iz Kopačeva, i glavni pokrovitelj ove manifestacije od 2013. godine. Ova manifestacija održava se svakog rujna već više od dva desetljeća i predstavlja jednu od perjanica turističke ponude Kopačeva i Baranje. Iako se riba iz Kopačkog rita odavno masovno ne lovi, Ribarski dani obiluju ribarskom gastro ponudom, čiji je vrhunac fišijada ; tradicionalno natjecanje u pripremanju fiš paprikaša. Osim fišijade, na Ribarskim danima prezentirani su domaći proizvodi lokalnih proizvođača, pri čemu se posebno izdvaja „crveno baranjsko zlato“ – mljevena sušena paprika. Osim gastro ponude, Ribarski dani su prilika za nastupe brojnih baranjskih kulturno- umjetničkih društava, koja njeguju mahom mađarski folklor, a večeri su rezervirane za nastupe glazbenih sastava. Glazbeni sastavi uglavnom su lokalni tamburaški sastavi, ali ima i gostujućih glazbenika iz Mađarske i Hrvatske. Glazbeni program prilagođen je ambijentu i atmosferi, te doprinosi kvaliteti i autohtonosti ponude Ribarskih dana, a dugotrajnost ove manifestacije dokaz je njezine uspješnosti. Ova manifestacija zanimljiva je s ekonomskog kuta gledišta jer predstavlja uspješan gospodarstveni zaokret – stanovnici Kopačeva okrenuli su se od ribarenja prema ruralnom i gastro turizmu. Zanimljiva je i s muzikološkog kuta gledišta – u ruralnu i gastro ponudu uspješno je uklopljena glazba, koja predstavlja nadgradnju i daje identitet cijelom događaju. S ekološkog kuta gledišta, ova manifestacija predstavlja primjer održivog razvoja, a s kulturološkog kuta gledišta, ona je zanimljiv primjer uspješnog održavanja nacionalnog (mađarskog) identiteta i kulture živima u današnjoj praksi pojačane festivalizacije i petrifikacije tradicijske kulture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Znanost o umjetnosti, Interdisciplinarne humanističke znanosti
Napomena
Sažetak rada objavljen je na hrvatskom i engleskom jeziku
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek