Pregled bibliografske jedinice broj: 1023115
Svojstva i biokemija bisusa
Svojstva i biokemija bisusa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023115 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva i biokemija bisusa
(Properties and biochemistry of byssus)
Autori
Ivanić, Ariana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2019
Stranica
16
Mentor
Matoničkin Kepčija, Renata
Ključne riječi
školjkaši ; sinteza bisusa ; primjena u biomedicini
(bivalves ; synthesys of byssus ; biomedical application)
Sažetak
Bisus je proteinska struktura koju luče određeni pripadnici razreda Bivalvia. Služi im za učvršćenje na tvrdim površinama ili za stabilizaciju u sedimentu. Može se podijeliti u 4 glavne cjeline: korijen, deblo, niti i adhezivni plak. Vrlo je specifična struktura budući da im omogućuje snažnu adheziju u vlažnim uvjetima, a u isto vrijeme je i elastična i čvrsta. Zbog tih svojstava danas se sve više i više proučava struktura i biokemija bisusa radi primjene u raznim biomedicinskim i biotehnološkim područjima. U ovome radu dan je kratak pregled građe i sinteze bisusa i detaljniji opis proteina koji im daju te specifične karakteristike te je na kraju opisana njihova povijesna i suvremena primjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Renata Matoničkin Kepčija
(mentor)