Pregled bibliografske jedinice broj: 1023106
PROCJENA MOBILNOSTI BAKRA U RAZLIČITIM TIPOVIMA VINOGRADARSKIH TALA
PROCJENA MOBILNOSTI BAKRA U RAZLIČITIM TIPOVIMA VINOGRADARSKIH TALA, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA MOBILNOSTI BAKRA U RAZLIČITIM TIPOVIMA VINOGRADARSKIH TALA
(Assessment of copper mobility in different types of vineyard soils)
Autori
Petljak, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
69
Mentor
Zovko, Monika
Neposredni voditelj
Filipović, Lana
Ključne riječi
mobilnost, bakar, sorpcija, desorpcija, vinogradarska tla
(mobilty, copper, sorption, desorption, vineyard soil)
Sažetak
Ponašanje metala u okolišu i njihova potencijalna toksičnost ovisi prvenstveno o sorpcijsko-desorpcijskoj ravnoteži u tlu i o tome kako se ta ravnoteža mijenja s obzirom na promjene uvjeta okoliša. Ciljevi ovog istraživanja su utvrditi postoje li razlike u sorpciji i desorpciji bakra na adsorpcijski kompleks tla između dva odabrana tipa vinogradarskih tala: pseudoglej obronačni, tlo iz pokušališta Jazbina, Grad Zagreb i rigosol, tlo iz pokusnog nasada Baštica, Zadarska županija. Na temelju rezultata dobivenih u ovome diplomskom radu nakon provedbe pokusa sorpcije i desorpcije na istraživana tla možemo zaključiti kako bakar ima veliki kapacitet sorpcije i retencije, što je potvrđeno najvišim koeficijentima distribucije 99, 003 ml/g u površinskom sloju tla pseudogleja obronačnog (pokušalište Jazbina) i 52, 735 ml/g u površinskom sloju rigosola (pokusni nasad Baštica), te dobrim preklapanjem s Freundlichovim modelom izotermi (R2 = 0, 9999) na obje istraživane lokacije. Možemo zaključiti kako je bakar snažno sorbirani i zadržani metal što ga čini slabo biopristupačnim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)