Pregled bibliografske jedinice broj: 1023026
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Production of ewes and goats milk in the Republic of Croatia)
Autori
Mišeta, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
19
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
proizvodnja mlijeka, ovčje mlijeko, kozje mlijeko
(milk production, ewes milk, goat milk)
Sažetak
Posljednjih godina u Hrvatskoj sve je veći interes za proizvodnjom ovčjeg i kozjeg mlijeka. Stoga, cilj ovoga rada je prikazati odlike proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, njihov kemijski sastav i fizikalne osobine, broj proizvođača te veličinu stada. Uz to, cilj rada bio je i prikazati trendove proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka u posljednjih osam godina, pasminsku strukturu na kojoj se ta proizvodnja temelji. Isporučene količine ovčjeg i kozjeg mlijeka u Hrvatskoj u 2017. godini bile su 2, 83 i 4, 22 milijuna kilograma. Proizvodnja ovčjeg mlijeka poglavito se temelji na hrvatskim izvornim pasminama ovaca (paška ovca, istarska ovca, dalmatinska pramenka, krčka ovca) te u posljednje vrijeme sve više na uvezenim pasminama (istočnofrizijska ovca), a kozjeg mlijeka na alpina i sanskoj pasmini.
Izvorni jezik
Hrvatski