Pregled bibliografske jedinice broj: 1022986
Fizikalno-kemijske karakteristike matične mliječi
Fizikalno-kemijske karakteristike matične mliječi, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1022986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske karakteristike matične mliječi
(Physicochemical Characteristics of Royal Jelly)
Autori
Vukadin, Ilijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić Rajs, Blanka
Ključne riječi
matična mliječ ; karakteristike ; kvaliteta
(royal jelly ; characteristics ; quality)
Sažetak
Poznavanje kemijskog sastava matične mliječi od velikog je interesa za potrošače, ali i pčelare jer se sve češće konzumira u prirodnom obliku (kao svježa ili liofilizirana), ili se dodaje u druge proizvode (dodaci prehrani, medicinski proizvodi) kao funkcionalni sastojak. Iako je potrošnja matične mliječi u porastu, kvaliteta matične mliječi još uvijek nije zakonski regulirana već su dostupne preporuke za kvalitetu matične mliječi koje je objavila međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO). Kako bi se utvrdio kemijski sastav matične mliječi proizvedene u Republici Hrvatskoj i provjerila kvaliteta iste u odnosu na preporučene vrijednosti, prikupljeno je 13 uzoraka svježe matične mliječi sa područja istočne Hrvatske te je u uzorcima određen udio vode, bjelančevina, sastav i udio ugljikohidrata, udio 10-HDA, pH te ukupna kiselost. Kvaliteta matične mliječi sa područja istočne Hrvatske pokazala se zadovoljavajućom jer je većina uzoraka bila u skladu sa preporukama norme za kvalitetu matične mliječi i dostupnim literaturnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek