Pregled bibliografske jedinice broj: 1022929
Primjena lasera i ultrazvuka kao predtretmana pri sušenju lista matičnjaka (Melissa officinalis L.)
Primjena lasera i ultrazvuka kao predtretmana pri sušenju lista matičnjaka (Melissa officinalis L.), 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena lasera i ultrazvuka kao predtretmana pri sušenju lista matičnjaka (Melissa officinalis L.)
(Application of laser and ultrasound as a pre- treatment for drying the leaf of lemon balm)
Autori
Samirić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
Galić, Ante
Ključne riječi
matičnjak, laser, ultrazvuk, sušenje
(lemon balm, laser, ultrasound, drying)
Sažetak
Matičnjak (Melissa officinalis L.) je ljekovita i medonosna vrsta, a često se uzgaja i kao ukrasna biljka. Njeni listovi su bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva snažnog antioksidacijskog djelovanja. Neinvazivne tehnike kao što su ultrazvuk i laser mogu se učinkovito primijeniti kao predtretmani sušenju. Cilj ovog rada bio je utvrditi mogućnost primjene lasera i ultrazvuka kao predtretmana sušenju lista matičnjaka te utvrditi utjecaj navedenih tretmana na prinos bioaktivnih spojeva u osušenom materijalu. Analizirani su svježi listovi matičnjaka, osušeni listovi konvekcijom bez predtretmana (kontrola) te listovi predtretirani laserom (izlazne snage 100 i 200 mW) i ultrazvukom (35 kHz, 140 W). U pripremljenim uzorcima svježih i osušenih listova provedene su analize osnovnog kemijskog sastava, vitamina C, sadržaja ukupnih klorofila i karotenoida, sadržaja ukupnih fenola (flavonoida i neflavonoida) i antioksidacijskog kapaciteta. Kod kontrolnog uzorka i uzoraka predtretiranih laserom nema značajnijih razlika u brzini otpuštanja vode, dok je značajnije skraćenje vremena sušenja zabilježeno kod uzoraka predtretiranih ultrazvukom. Uspoređujući rezultate uzorka kontrole (bez predtretmana) s rezultatima uzoraka predtretiranih laserom ili ultrazvukom zamijećeno je da je uzorak kontrole imao najmanji sadržaj vitamina C, ukupnih fenola, karotenoida i ukupnih klorofila što dokazuje da su predtretmani utjecali na očuvanje tih bioaktivnih spojeva. Što se tiče antioksidacijskog kapaciteta, najveću vrijednost imao je uzorak predtretiran ultrazvukom na sobnoj temperaturi, a najmanju uzorak predtretiran laserom od 200 mW.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)