Pregled bibliografske jedinice broj: 1022764
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika
(Analysis of chocolate and cocoa drinks with the addition of deep eutectic solvents using the electronic tongue)
Autori
Žgela, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
čokoladni i kakao napitak ; elektronski jezik ; eutektičko otapalo ; PCA ; SIMCA
(chocolate and cocoa drink ; deep eutectic solvent ; electronic tongue ; PCA ; SIMCA)
Sažetak
U posljednje vrijeme, sve više se istražuje upotreba eutektičkih otapala u ekstrakciji biološki aktivnih spojeva iz nusproizvoda prehrambene industrije. Da bi razvili takav proizvod ili poboljšali kvalitetu postojećeg proizvoda, te ispitali ukus potrošača potrebno je provesti senzorsku procjenu kvalitete. Elektronski jezik je senzorski sustav koji oponaša okusni sustav čovjeka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika u kombinaciji sa statističkom obradom podataka utvrditi razliku između čokoladnih i kakao napitaka. Također, utvrditi pripadaju li čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u eutektičkim otapalima betain:glukoza (BGlc) i kolin- klorida:glukoza (ChGlc) u skupinu čokoladnih napitaka dostupnih na tržištu, uz pretpostavku da su takvi napitci senzorski prihvatljivi potrošačima te postoji li razlika u okusu takvih proizvoda. Na temelju podataka dobivenih mjerenjem odziva senzora obrađenih multivarijantnom analizom (PCA i SIMCA) može se zaključiti da elektronski jezik prepoznaje razliku između čokoladnog i kakao napitka te da su pripremljeni čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u BGlc i ChGlc svrstani u skupinu napitaka senzorski prihvatljivih potrošačima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija