Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022764

Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika


Žgela, Marina
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1022764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika
(Analysis of chocolate and cocoa drinks with the addition of deep eutectic solvents using the electronic tongue)

Autori
Žgela, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
čokoladni i kakao napitak ; elektronski jezik ; eutektičko otapalo ; PCA ; SIMCA
(chocolate and cocoa drink ; deep eutectic solvent ; electronic tongue ; PCA ; SIMCA)

Sažetak
U posljednje vrijeme, sve više se istražuje upotreba eutektičkih otapala u ekstrakciji biološki aktivnih spojeva iz nusproizvoda prehrambene industrije. Da bi razvili takav proizvod ili poboljšali kvalitetu postojećeg proizvoda, te ispitali ukus potrošača potrebno je provesti senzorsku procjenu kvalitete. Elektronski jezik je senzorski sustav koji oponaša okusni sustav čovjeka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika u kombinaciji sa statističkom obradom podataka utvrditi razliku između čokoladnih i kakao napitaka. Također, utvrditi pripadaju li čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u eutektičkim otapalima betain:glukoza (BGlc) i kolin- klorida:glukoza (ChGlc) u skupinu čokoladnih napitaka dostupnih na tržištu, uz pretpostavku da su takvi napitci senzorski prihvatljivi potrošačima te postoji li razlika u okusu takvih proizvoda. Na temelju podataka dobivenih mjerenjem odziva senzora obrađenih multivarijantnom analizom (PCA i SIMCA) može se zaključiti da elektronski jezik prepoznaje razliku između čokoladnog i kakao napitka te da su pripremljeni čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u BGlc i ChGlc svrstani u skupinu napitaka senzorski prihvatljivih potrošačima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žgela, Marina
Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žgela, M. (2019) 'Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}gela, Marina}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {\v{c}okoladni i kakao napitak, elektronski jezik, eutekti\v{c}ko otapalo, PCA, SIMCA}, title = {Analiza \v{c}okoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutekti\v{c}kih otapala primjenom elektronskog jezika}, keyword = {\v{c}okoladni i kakao napitak, elektronski jezik, eutekti\v{c}ko otapalo, PCA, SIMCA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}gela, Marina}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {chocolate and cocoa drink, deep eutectic solvent, electronic tongue, PCA, SIMCA}, title = {Analysis of chocolate and cocoa drinks with the addition of deep eutectic solvents using the electronic tongue}, keyword = {chocolate and cocoa drink, deep eutectic solvent, electronic tongue, PCA, SIMCA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font